Sve vesti Svet

JOŠ UVEK GA KORISTITE? WhatsApp POMAŽE VLASTIMA SAD-a DA ŠPIJUNIRA KORISNIKE

JOŠ UVEK GA KORISTITE? WhatsApp POMAŽE VLASTIMA SAD-a DA ŠPIJUNIRA KORISNIKE

Američka vladina agencija naredila je WhatsApp-u da špijunira nekoliko stranih državljana, iako agencija nije imala dokaza da su korisnici počinili zločin i čak ne zna njihova imena.

Nedavno otpečaćeni nalog za pretres iz novembra 2021. pokazuje da je američka administracija za borbu protiv droga (DEA) naredila komunikacionoj službi u vlasništvu Fejsbuka da nadgleda sedam korisnika koji se navodno nalaze u Kini i Makau.

„Nalog otkriva da DEA nije znala identitet nijedne od meta, ali je rekla WhatsApp-u da prati IP adrese i brojeve sa kojima su ciljani korisnici komunicirali, kao i kada i kako su koristili aplikaciju“, bezbednosni i izveštač o privatnosti Tomas Bruster napisao je za Forbs.

Nadzor je bio deo operacije kojom se istražuje uvoz opioida iz Kine. Da bi naredila praćenje, američka vlada je samo trebalo da izjavi da su „informacije koje će verovatno biti dobijene relevantne za tekuću krivičnu istragu koju vodi ta agencija“. U nalogu nisu bili potrebni nikakvi dokazi da je zločin počinjen.

Vlasti su u mogućnosti da iskoriste takve olabavljene procedure zahvaljujući 35-godišnjem zakonu, Zakonu o registru, koji je usvojen kroz Zakon o privatnosti elektronskih komunikacija 1986. Zakon o registru dozvoljava policiji da zaobiđe zaštitu Četvrtog amandmana protiv nerazumne pretrage i zaplene od strane vlade i znači da se ne mora navesti verovatan razlog da bi se praćenje izvršilo.

REND POL SE PITA DA LI ĆE JUTJUB DA GA POLJUBI U … I IZVINI SE NAKON ŠTO JE CDC PRIZNAO DA PLATNENE MASKE NISU EFIKASNE

Forbes je takođe otkrio da je WhatsApp-u ranije naređeno da nadgleda četiri korisnika u Meksiku – što je ponovo pokazalo da operacije nadzora Big Tech-a američke vlade idu daleko izvan granica zemlje.

„WhatsApp ceni rad agencija za sprovođenje zakona kako bi zaštitile ljude širom sveta“, navodi kompanija u FAQ, dodajući da je „spremna da pažljivo pregleda, potvrdi i odgovori na zahteve organa za sprovođenje zakona na osnovu važećeg zakona i politike“.

Dokument koji je procurio iz Federalnog istražnog biroa (FBI) prošle godine pokazao je da je WhatsApp jedan od servisa za slanje poruka koji je najspremniji da dostavlja podatke američkim vlastima.

Ovog meseca, švajcarska vojska je zabranila WhatsApp, zajedno sa konkurentskim servisima Signal i Telegram, navodeći brige o zaštiti podataka.

NOVI, VELIKI INTERVJU IZ BUNKERA SA NOVINARKOM ARNOM ŠEBALJ!

Nulta Tačka/InfoWars