Sve vesti Svet

Kako li će preživeti?! Amerika se suočava sa nedostatkom kečapa prenosi Blumberg

Kako li će preživeti?! Amerika se suočava sa nedostatkom kečapa prenosi Blumberg

Suša i visoke cene goriva i đubriva mogle bi uskoro da liše američke kuhinje paradajz sosa

Povećanje cena goriva i đubriva u SAD u kombinaciji sa ekstremnim vremenskim uslovima moglo bi da dovede do nestašice paradajza, čime bi cene paradajz sosova bile još veće, izvestio je u subotu Blumberg, pozivajući se na proizvođače.

Prema izveštaju, nestašica vode izazvana sušom utiče na proizvodnju u državi Kaliforniji, regionu odgovornom za četvrtinu svetske proizvodnje paradajza. Ovo je sorta koja se koristi u komercijalnoj proizvodnji najpopularnijih sosova od paradajza, uključujući kečap. Cene paradajz sosa i kečapa već su znatno nadmašile ono što je već najveća inflacija u poslednje četiri decenije u SAD.

Sos od paradajza u julu se prodavao za 17 odsto više nego pre godinu dana, dok su cene kečapa porasle za 23 odsto na godišnjem nivou, navodi se u izveštaju, pozivajući se na podatke kompanije za istraživanje tržišta IRI. Cene paradajz paste u Ingomaru, dobavljaču prerađenog paradajza za neke od najvećih američkih prehrambenih brendova, trenutno su 80% više nego prošle godine.

Sve se otkriva! Rokfeler i naslednici svetskih moćnika sa parama od nafte finansiraju “ekološke pokrete”- preneo Nemački Bild

„ Zaista je teško uzgajati usev paradajza u ovom trenutku… S jedne strane imate troškove koji utiču na sušu jer nemate dovoljno vode da uzgajate sve svoje hektare, a onda imate stranu inflacije na farmi sa troškovima goriva i đubriva “, rekao je za Bloomberg Majk Montna, šef kalifornijskog udruženja uzgajivača paradajza.

Rod paradajza u Kaliforniji postepeno opada poslednjih šest godina, a analitičari očekuju da ova godina neće biti izuzetak. Američko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da će ovogodišnja žetva biti oko 11,7 miliona tona (u odnosu na poslednji vrhunac proizvodnje od 14,4 miliona tona u 2015), ali stručnjaci iz industrije strahuju da će pasti ispod ove procene. To bi moglo dovesti do nestašice proizvoda na bazi paradajza u narednim mesecima.

NultaTačka