Sve vesti Svet

KINESKI PAD U ISPORUCI ELEKTRIČNE ENERGIJE NAJNOVIJA JE SVETSKA PRETNJA LANCU SNABDEVANJA

Kineska energetska kriza postaje najnoviji šok za globalne lance snabdevanja, jer su fabrike najvećeg svetskog izvoznika primorane da štede energiju ograničavanjem proizvodnje.

Do prekida dolazi zbog toga što se proizvođači i otpremnici utrkuju da zadovolje potražnju za svim proizvodima, od odeće do igračaka za prazničnu sezonu kupovine na kraju godine, boreći se sa linijama snabdevanja koje su oborene povećanjem troškova sirovina, dugim kašnjenjima u lukama i nedostatkom kontejnera za otpremu.

Nestanak struje
Više od polovine kineskih provincija ograničava upotrebu električne energije

Supply Chains Threatened as Energy Crisis Curbs China Factories - Bloomberg

 

Kineski proizvođači upozoravaju da će stroge mere za smanjenje potrošnje električne energije smanjiti proizvodnju u elektranama u provincijama Jiangsu, Zhejiang i Guangdong – koje zajedno čine gotovo trećinu nacionalnog bruto domaćeg proizvoda – i verovatno povećati cene.

Lokalne samouprave nalažu isključenje struje pokušavajući da izbegnu neispunjenje ciljeva za smanjenje energije i intenziteta emisije, dok se neke suočavaju sa stvarnim nedostatkom električne energije.

Clark Feng, čija kompanija Vita Leisure Co. kupuje šatore i nameštaj od kineskih proizvođača za prodaju u inostranstvu, rekao je da je ograničenje električne energije u istočnoj provinciji Zhejiang, gde je sedište kompanije, nanelo još jedan udarac preduzećima. Proizvođači tkanina u provinciji koji pate od obustave proizvodnje počeli su da povećavaju cene i odlažu preuzimanje novih inostranih narudžbina, rekao je on.

„Već smo se mučili sa otpremom robe u inostranstvo, a sada s ograničenjem proizvodnih kapaciteta definitivno će biti veliki nered“, rekao je Feng. „Već smo morali da se nosimo sa toliko neizvesnih faktora, a sada postoji još jedan. Biće teže isporučivati narudžbe, posebno za vreme praznika”.

Yiwu Huading Nylon Co. Ltd., proizvođač najlona od sintetičke tkanine u Zhejiang-u, suspendovao je polovinu svojih proizvodnih kapaciteta od 25. septembra kao odgovor na nalog lokalne vlade da smanji potrošnju električne energije, navodi se u izveštaju berzi u ponedeljak. Kompanija očekuje nastavak proizvodnje od 1. oktobra i rekla je da će nastojati da umanji uticaj zatvaranja.

Prekidi u lukama

Problemi sa napajanjem dolaze nakon nedavnih prekida snabdevanja u lukama u Kini koji su se proširili po globalnim lancima snabdevanja. Deo luke Ningbo, jedne od najprometnijih na svetu, bio je nedelju dana u praznom hodu nakon izbijanja virusa Covid, dok je luka Yantian u Shenzhen-u zatvorena u maju.

Energetska kriza će uticati na kinesku ekonomiju u vreme kada već usporava zbog faktora kao što su stroge mere kontrole virusa i stroža ograničenja za obuzdavanje tržišta nekretnina.

Nomura Holdings Ltd., China International Capital Corp. i Morgan Stanley su takođe smanjili prognoze rasta BDP-a ili su upozorili na manji rast zbog prekida snabdevanja električnom energijom.

„Globalna tržišta će osetiti deo nedostatka ponude od tekstila, igračaka do delova mašina“, rekao je Lu Ting, glavni kineski ekonomista u Nomura Holdings Inc u Hong Kongu. „Najvruća tema o Kini uskoro će se prebaciti sa „Evergrande“ na „Prekid snabdevanja“.

Sigurno je da se puni uticaj na proizvodnju tek treba videti.

Operacije sklapanja iPhone-a u Kini počinju smanjivati njihovu potrošnju energije, rekla je u ponedeljak Pegatron Corp., ključni partner Apple Inc. Kompanija je saopštila da preduzima mere za uštedu energije u skladu sa politikom lokalne uprave.

Ipak, kompanije odgovorne za proizvodnju Apple telefona do sada su izbegavale drastična smanjenja proizvodnje i čini se da dobijaju povlašćen pristup energiji kako bi nastavile sa radom, kažu ljudi upoznati sa situacijom.

Vlasti očekuju smetnje, a People’s Daily, službeni list Komunističke partije Kine, rekao je u nedeljnom uvodniku da će nestašice primorati kompanije da podignu cene robe za kineske potrošače. Vlada severoistočne pokrajine Liaoning pozvala je lokalne regulatore da spreče da ograničenja napajanja utiču na proizvodnju i stambenu upotrebu, izvestila je državna televizija CCTV.

S obzirom da se kriza snabdevanja električnom energijom preselila sa fabričkog poda u domove ljudi, kineska državna elektroenergetska korporacija, Kineska korporacija za električnu energiju, saopštila je u ponedeljak da će se potruditi da izbegne prekide struje kako bi zadovoljila osnovnu potražnju u domovima.

Analitičari kažu da će nestašica struje neizbežno uticati na obe teške industrije, poput aluminijuma i čelika, sve do nižih sektora. U industrijskom centru Guangdong-a, pokrajinska administracija za energetiku izdala je u nedelju obaveštenje u kojem se kaže da su veliki rezovi u fabrikama već sprovedeni.

„Niko ne zna kada će usko grlo u lancu snabdevanja biti prevaziđeno“, rekao je Hao Hong, šef istraživanja i glavni strateg u Bocom International. “Ali izgleda zloslutno za ovu zimu”.

Chen Yubing, menadžer u Suzhou Berya Tektile Technology Co. Ltd., izvoznik poliestera i najlonskih tkanina sa sedištem u Zhejiang-u, rekao je da je njegova kompanija pretrpela „ogromne gubitke“ zbog prekida snabdevanja. Proizvodnim linijama kompanije bilo je dozvoljeno da rade samo tri dana u nedelji počevši od početka septembra, a poslednja naredba u ponedeljak znači da će moći da rade svaki drugi dan. Polovina prodaje kompanije dolazi od inostranih klijenata.

„Već imamo problema sa isporukom nekih narudžbina“, rekao je Čen. “Sve što možemo da uradimo je da čekamo i pregovaramo sa kupcima”.

Nulta Tačka/Bloomberg