Sve vesti Svet

KREĆE HAPŠENJE NEVAKCINISANIH FILIPINACA!

KREĆE HAPŠENJE NEVAKCINISANIH FILIPINACA!
Pisao Elena Vuk

Filipinci pod pretnjom od hapšenja jer se nisu vakcinisani, filipinska vlada želi izdati naredbu kojom bi seoskim službenicima omogućilo da idu “od kuće do kuće” i evidentiraju vakcinalni status svih stanovnika jer proširuje ograničenja mobilnosti do kraja januara zbog novog porasta zaraze COVID-19. 19 slučajeva.

Taj potez usledeo je nakon prošlonedeljnih upozorenja predsednika Rodrig Duterte-a da će narediti hapšenje onih koji nisu vakcinisani kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Očekuje se da će ministar unutrašnjih poslova Eduardo Ano potpisati novu naredbu, stvarajući “kompletan inventar” statusa vakcinacije u svakom od 42.046 sela širom zemlje, rekao je u petak njegov zamenik Epimaco Densing.

„Mnogi zvaničnici će morati da idu od kuće do kuće i vrše anketu ili inventar“, rekao je Densing za novinski kanal CNN Filipini.

Kada se identifikuju pojedinci, posebno nevakcinisani, oni će biti praćeni kako bi se utvrdilo hoće li izaći iz svog prebivališta radi nabavke osnovnih dobara i usluga.

KINA OKRIVILA PRISTIGLU POŠTU IZ KANADE ZA ŠIRENJE OMIKRONA U PEKINGU

Nevakcinisani stanovnici koji će izaći iz svog prebivališta u “nebitne svrhe” mogli bi se suočiti sa kaznama, rekao je on.

Prema Revidiranom krivičnom zakonu, ako ne sledite osobu na vlasti ili ne sledite valjanu naredbu višeg organa, u ovom slučaju predsednika, oni neće biti uhapšeni zato što nisu vakcinisani, već zato što nisu sledili uputstva ili direktive osobe na vlasti.

Otkako je pandemija počela, Filipini su implementirali restriktivne naredbe koje su dovele u pitanje grupe za ljudska prava i pravni stručnjaci.

Duterte je 2020. zapretio da će “pucati” na prekršioce karantina COVID-19.

U petak je zvaničnica zdravstvenog odeljenja rekla da njihovi podaci pokazuju da će se vrhunac najnovijeg porasta verovatno dogoditi “pred kraj januara, čak i krajem druge nedelje februara”.
Ograničenja u kretanju se nastavljaju.

Nakon stalnog porasta broja slučajeva, vlada je u petak objavila da će do 31. januara produžiti ograničenja mobilnosti u Metro Manili i nekoliko gradova i provincija širom zemlje.

Naredbom će i dalje biti zabranjeni časovi licem u lice, kontakt sport i otvaranje pozorišta i koncertnih sala.

Zabavni parkovi, restorani i fitnes sadržaji će biti dozvoljeni za vakcinisane osobe sa kapacitetom od 30 posto u zatvorenom prostoru i 50 posto na otvorenom.

Karlo Nograles, portparol predsednika, takođe je rekao na brifingu u petak da će samo potpuno vakcinisani stranci biti dozvoljeni u zemlju od 16. februara.

Proteklih dana, filipinska vlada je takođe naredila da se nevakcinisanim putnicima zabrani javni prevoz, što se smatra kršenjem prava Filipinaca.

Sa implementacijom novog „inventara“ vakcina, sve je više zabrinutosti zbog kršenja privatnosti ljudi.

Advokat za ljudska prava i kandidat za senator Neri Colmenares rekao je da je nova naredba “još jedno gubljenje vremena i resursa” vlade.

“Fokus treba biti na traženju kontakata, a ne na otkrivanju ko je vakcinisan ili ne”, napisao je on na Tviteru.

Ali Densing, visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova, branio je novu naredbu rekavši da je to “razumno ograničenje” kako bi se svi, posebno nevakcinisani, zaštitili od zaraze COVID-19.

Prošle godine, Densing je navukao bes zagovornika ljudskih prava nakon što je predložio da zdravstveni radnici idu “od kuće do kuće” i testiraju sve na moguće simptome COVID-19.

Nulta Tačka/AlJazeera