Sve vesti Svet

LUDILO! Izveštaj Amnesti internešenela o kršenjima ljudskih prava od strane Kijeva biće revidiran

LUDILO! Izveštaj Amnesti internešenela o kršenjima ljudskih prava od strane Kijeva biće revidirano

“Nezavisni eksperti” će pregledati izveštaj Amnesti internešenela koji optužuje ukrajinske oružane snage za kršenje humanitarnog prava, nakon reakcije Kijeva, u pokušaju da shvate „šta je pošlo po zlu“ sa pripremom dokumenta.

U saopštenju koje je u petak objavila nemačka sekcija, organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da je proučavanje dokumenta „započeto na međunarodnom nivou“ i da će ispitati proces u kome je materijal pripremljen i kako je izveštaj analiziran od strane pravnih i političkih stručnjaka.

„Želimo da razumemo šta je tačno pošlo po zlu i zašto, kako bismo izvukli pouku i unapredili naš rad u oblasti ljudskih prava“, saopštila je organizacija.

Amnesti internešenel je primetio da „njeni nalazi nisu preneti sa delikatnošću i tačnošću“ koji se očekuju od organizacije. Takođe je navedeno da njen Međunarodni sekretarijat nije na korektan način reagovao na kritike međunarodne zajednice.

Blumberg: Pored nedostatka gasa Evropu pogodila i rekordna suša, kriza se pogoršava

U izveštaju se navodi takođe da „nije posvećena dužna pažnja ‘ruskoj agresiji’ koja krši međunarodno pravo“, dodajući da Amnesti osuđuje vojnu kampanju Moskve u Ukrajini.

Dana 4. avgusta, Amnesti je objavio izveštaj u kojem je Kijev optužio za „očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, navodeći da dovodi u opasnost živote civila stavljajući svoju vojnu imovinu blizu civilne infrastrukture.

U 22 od 29 škola koje je Amnesti posetio između aprila i jula, grupa za ljudska prava je saopštila da je pronašla dokaze o trenutnim ili prethodnim vojnim aktivnostima. Na pet lokacija videli su kako ukrajinske trupe koriste bolnice kao baze. Grupa je takođe saopštila da „ne zna“ da li je Ukrajina pokušala da evakuiše civile iz dotičnih područja.

Bez obzira na to, kontrolor je primetio da ukrajinske trupe nisu bile prisutne u nekim oblastima u kojima je utvrđeno da su ruske snage navodno izvršile udare na stambena naselja, zaključivši da ukrajinska nezakonita vojna upotreba civilnih lokacija „ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade“.

Nakon reakcije Kijeva i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je osudio Amnesti zbog stavljanja na stranu „terorista“, organizacija je izdala izvinjenje za svoj izveštaj, rekavši da „duboko žali zbog uznemirenosti i besa koje je izazvalo naše saopštenje za štampu o taktici borbe ukrajinske vojske” dok su dodali da „u potpunosti stojimo iza naših nalaza”.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/InfoWars