Sve vesti Svet

Moskva odgovorila na optužbe Kijeva za maskr u Buči: To je lažna vest

Moskva odgovorila na optužbe Kijeva za maskr u Buči: To je lažna vest

Zvaničnici Kremlja reagovali su na optužbe Ukrajine da je u Buči počinjen masakr za koji su odgovorne ruske trupe. Dok je ruska vojska bila u Buči, nijedan lokalni stanovnik nije stradao, tvrdi ministarstvo odbrane Rusije.

Iako su fotografije iz Buče izazvale buru u svetskoj javnosti, Moskva otkriva da je u pitanju lažna vest.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je sve vreme dok je Buča bila pod kontrolom ruskih trupa nijedan lokalni stanovnik nije stradao. Ministarstvo je navelo da su sve jedinice ruske vojske napustile grad 30. marta – dan nakon pregovora predstavnika Moskve i Kijeva u Istanbulu.

„Štaviše, 31. marta gradonačelnik grada Buče Anatolij Fedoruk je u svojoj video poruci potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, ali nije ni pomenuo nijednog lokalnog stanovnika koji je ubijen na ulicama vezanih ruku. Stoga nije iznenađujuće što su se svi takozvani ‚dokazi zločina‘ u Buči pojavili tek četvrtog dana, kada su u grad stigli službenici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i predstavnici ukrajinske televizije“, navelo je ministarstvo.

U saopštenju se dodaje i da se „tela ljudi sa fotografija, posle najmanje četiri dana, nisu ukočila, nisu imala karakteristične mrtvačke mrlje, a na ranama je bilo zgrušaka krvi“. Rusko ministarstvo je zaključilo da su to dokazi da je reč o „još jednoj produkciji kijevskog režima za zapadne medije, kao što je to bio slučaj u Marijupolju sa porodilištem“.

NultaTačka/Mediji