Sve vesti Svet

NAŠLI SU GDE ĆE DA SE MOLE: Kanadsko udruženje novinara traži od TRUDOA da RAZVIJE PLAN ZA ZAŠTITU NOVINARA

NAŠLI SU GDE ĆE DA SE MOLE: Kanadsko udruženje novinara traži od TRUDOA da RAZVIJE PLAN ZA ZAŠTITU NOVINARA

Kanadsko udruženje novinara, skraćeno CAJ, “nezavisna i neprofitna organizacija koja pruža zastupanje i profesionalni razvoj novinarima širom Kanade”, objavila je danas da traži zaštitu “protiv govora mržnje”, pozivajući premijera Dzastina Trudoa i druge vođe da preduzmu akciju u njihovu odbranu.

Organizacija je danas na Twitteru objavila da je “47. novinarskih udruženja i medijskih kuća potpisalo pismo pozivajući premijera Justina Trudoa i 13. poslanika, političara i stranačkih lidera da razviju planove koji će biti u službi zaštite novinara”.

Organizacija ne traži samo pomoć od strane političara već i policije.

U drugoj poruci koja je danas objavljena na Twitter-u, grupa je navela: “Tražimo od policijskih snaga da preduzmu nekoliko hitnih koraka kako bi se pozabavili trenutnim incidentima i sarađivali sa našim organizacijama u borbi protiv zlostavljanja novinara i svih žrtava mržnje i uznemiravanja na internetu.”

CAJ je također objavio poruku na platformi društvenih medija tražeći da “policijske snage preispitaju i poboljšaju svoje procese za podnošenje pritužbi na govor mržnje i uznemiravanje”, iz razloga što su društveni mediji po rečima CAJ-a, glavno okupljalište onih koji iskazuju mržnju i uznemiravaju novinare.

Zaštita ipak nije namenjena za svakoga

Sa druge strane, krajem prošle godine, premijer, CAJ i drugi lideri nisu branili reportera Rebel News-a Davida Menziesa nakon uznemiravanja od strane obezbjeđenje Justina Trudoa.

Izgleda zaštita nije namenjena za svakog novinara i svaku medijsku kuću te se postavlja pitanje zašto je to tako? Da li se SAJ plaši da stane uz svog kolegu iz Rebel News-a zbog eventualnih posledica?

Ili je možda cela priča o zaštiti novinara i pismo poslato Kanadskoj vladi farsa koja će omogućiti veću cenzuru interneta pod izgovorom “zaštite od govora mržnje”, te više niko ko nema isti stav kakav propagira mainstream narativ nece imati pravo da ga iskaže?

Na taj način bi pod zaštitom bili isključivo novinari koji propagiraju narativ dok bi ono koji ga kritikuju ostali bez iste.

Bilo kako bilo, zaštita bi svakako trebalo da postoji, ali zaštita onda treba važiti za svakog novinara.

NultaTačka