Sve vesti Tehnologija

NAUČNICI UPOZORAVAJU ALI DŽABE! OVO JE ,,SPUR” ROBOT PAS SA SNAJPEROM NA LEĐIMA I SPREMAN JE ZA UPOTREBU! (FOTO) (VIDEO)

Decenije popularne distopijske naučne fantastike upozoravale su na to da bi se to moglo i dogoditi i eto nas tu smo narode.

Proizvođač vojnih robota, Ghost Robotics, privezao je snajpersku pušku na leđa četveronožnog robotskog psa pre nego što je predstavio svoju kreaciju na glavnoj godišnjoj konvenciji Udruženja američke vojske u Washingtonu, DC.

Firma sa sedištem u Philadelphiji podelila je sliku svog četveronožnog bespilotnog kopnenog vozila ili Q-UGV, koji nosi 6,5 mm pušku Creedmoor kompanije oružja SWORD International. Sistem se naziva bespilotna puška posebne namene ili SPUR. U odvojenom postu na Instagramu , SWORD je rekao da “drži [timove svojih specijalnih operativaca] naoružanim najnovijom smrtonosnom inovacijom”.

Robotics Company Attaches High-Tech Sniper Rifle To Robot Dog

“Hardver bez duše”

Ghost Robotics i SWORD-ova mašina je robot za precizno ubijanje koji se lako može povezati s sposobnostima veštačke inteligencije koje se već koriste na bojnom polju s ratnim bespilotnim letelicama i drugim mašinama za ubijanje visoke preciznosti.

Stručnjaci pozivaju na zabranu robota ubica

Iako je SPUR namenjen za bojno polje, nemoguće je ne prepoznati opasnost i za civile, a to je da su se robotski psi do sada uglavnom koristili na javnim površinama. Za razliku od ratnih bespilotnih letelica, četveronožni roboti već su korišteni za kontrolu stanovništva od strane policije u zemljama poput Singapura, gde je Boston Dynamics Spot robot korišten za sprovođenje pravila socijalnog distanciranja 2020. Oni su takođe korišćeni u SAD U decembru 2020. godine, njujorška policijska uprava počela je da koristi robota Boston Dynamics Spot za sprovođenje zakona, iako je negodovanje javnosti prisililo odeljenje da otkaže ugovor u iznosu od 94.000 dolara s firmom za robotiku.

Godine 2015. stručnjaci, uključujući Elona Muska, Noama Chomskog i Stephena Hawkinga, potpisali su otvoreno pismo u kojem pozivaju Ujedinjene nacije da stave potpunu zabranu na robote ubice, navodeći da većina istraživača veštačke inteligencije “nema interesa u izgradnji AI oružja “.

Kampanja Stop Killer Robots takođe je postala popularna poslednjih godina, a pridružili su joj se i bivši radnici velikih tehnoloških kompanija, poput Googlea, nakon uključivanja u Project Maven, čiji je cilj bio unapređivanje američke vojne tehnologije bespilotnih letjelica.

Na svojoj web stranici SWORD kaže da je “[SPUR] posebno dizajniran za pružanje precizne vatre sa bespilotnih platformi kao što je četvoronožac Ghost Robotics Vision-60.

Zbog svojih visoko sposobnih senzora, SPUR može da funkcioniše u svim uslovima, tokom dana i noći. ” Osim toga, malo je otkriveno u pogledu SPUR -ovih specifikacija. Ne znamo, na primer, da li se sa njim upravlja putem daljinskog upravljača ili je potpuno autonoman.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! PROF. DR ALEK RAČIĆ I MARIO ZNA

O uredniku

Mario Bojić