Sve vesti Svet

NEMAČKA: KO ODBIJE DA SE VAKCINIŠE, DO 12 MESECI ZATVORA

Umesto obećanih 7.200 evra kazne za odbijanje vakcine, kazna će sada biti blaža – 2.000 evra, međutim, ova izmena zakona protiv protivnika vakcinacije je i dalje eksplozivna sa stanovišta demokratske politike. Jer, kritičarima i protivnici vakcinacije u Austriji preti kazna od godinu dana zatvora. Amandman je već prošao na skupštinskom odboru.

Tiho i ne želeći da privuče veliku pažnju, vlada je završila tekući plan da ispuni planirane uslove za vakcinaciju. Posebno je obavila odgovarajuće izmene Zakona o upravnim prekršajima. Tekst zakona, koji je već prošao imenovani skupštinski odbor i koji su odborile glavne parlamentarne stranke, sada je dostupan eXXpress:.

Prema novim pravilima, svako ko odbije da se vakciniše protiv korona virusa mora da plati kaznu od 2.000 evra. Ali stvar se neće ograničiti na paušal: svaki prekršaj se ponovo kažnjava novčanom kaznom od 2.000 evra. Na kraju, prestupnik treba da bude priveden zbog redovnog odbijanja vakcinacije i odbijanja da plati kazne.

Prestupnici će sami morati da plate pritvor. Početni pritvor je bio propisan do 4 nedelje. Međutim, sada, smanjenjem novčanih kazni, Vlada planira da poveća maksimalnu dužinu zatvora na godinu dana.

I što je posebno eksplozivno: za razliku od ostalih zatvorenika, čije izdržavanje plaća država, uhapšeni mora sam da snosi troškove. Dakle, počinilac mora da plati i hranu i ćeliju.

Još jedan zanimljiv pasus iz teksta zakona: „Zatvorenici se moraju držati u ćelijama koje su odvojene od zatvorenika, u pritvoru u skladu sa drugim odredbama saveznog zakona. Drugim rečima, prema ovoj izmeni zakona očigledno će postojati odvojeni zatvorski spratovi ili zatvorske zgrade za protivnike vakcinacije.

Ustavni odbor je 2. decembra dao zeleno svetlo na predlog zakona – bez preliminarne rasprave o njegovom sadržaju. Uredba će stupiti na snagu za nekoliko nedelja 2022. godine. Izmene su i dalje moguće, ali kako pokazuju izvodi iz zapisnika sa sednice odbora, koji su dostupni eXXpress, nije bilo kritika članova vladajućih partija.

Komentar Redakcije The Big The One:

Do decembra 2021. prvenstvo u borbi protiv pandemije naizmenično je prelazio iz ruke u ruku između Australije i Kanade, ali sudeći po ovom novom zakonu, Austrija će jasno biti pobednik trke.

Austrijski Nemci uvek uprežu sporo, ali voze brzo. Dakle, Austrija nije odmah postala deo Trećeg rajha, ali čim se to dogodilo, odmah su počeli da grade Mauthauzen, mali, udoban koncentracioni logor, koji je imao 49 filijala. Boravak u zavodu zatvorenici su plaćali samostalno, vredno radeći u kamenolomima. A pošto je bio 20. vek i od granita se malo šta gradilo, kamen je otišao na izradu spomenika koji odražavaju vodeću ulogu matične Nacionalsocijalističke partije.

Nacionalsocijalistička partija više nije u Austriji, ali granit je i dalje tu. A tu je i pandemija, sa kojom se takođe vodi velika borba. Zbog toga će verovatno Austriji ponovo biti naloženo da granitnim spomenicima ovekoveči borbu protiv pandemije, pa pratimo razvoj događaja.

NultaTačka/SrbinInfo