Sve vesti Svet

Norveška ukida skoro sve mere usred porasta slučajeva zaraženih Omikronom

Norveška ukida skoro sve mere usred porasta slučajeva zaraženih Omikronom

Norveška vlada je ukinula i svoje poslednje ograničenje usled Covid-a pošto je ukinula sve mere socijalnog distanciranja. Takođe, maske sada nisu obavezne na javnim mestima.

Premijer Jonas Gahr Store je, govoreći na konferenciji za novinare, rekao: „Metar nestaje. Ukidamo preporuku o socijalnom distanciranju. Sada možemo da se družimo kao i ranije, u noćnom životu, na kulturnim događajima i drugim društvenim prilikama. I na putu do posla i sa posla u autobusima, vozovima i trajektima”.

On je, međutim, naglasio da “pandemija nije gotova” i savetovao je nevakcinisane ljude da nastave da se pridržavaju socijalnog distanciranja i da nose maske na mestima gde socijalno distanciranje nije moguće.

Ovo dolazi uprkos porastu slučajeva Omikrona.

PRVI INCIDENT: Američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije, američke diplomate napuštaju Ukrajinu

Izolacija na četiri dana nakon što je osoba bila pozitivna na Covid sada je samo preporuka. Takođe, deca sa respiratornim simptomima više nisu obavezna da se testiraju na Covid.

Ranije u januaru, vlada je poništila zabranu posluživanja alkohola u barovima i restoranima. Osim toga, dozvoljeno je da se nastave sportske aktivnosti mladih.

Ograničenja su uvedena u decembru kada je zemlja bila teško pogođena slučajevima Covid-a.

Ne samo Norveška, već i nekoliko drugih evropskih zemalja planira ublažavanje mera. Španija je nedavno postala prva evropska zemlja koja je krenula ka ukidanju obaveznog nošenja maski.

Ograničenja putovanja takođe mogu biti ublažena u nekoliko evropskih zemalja. Mnoge zemlje su skratile vreme karantina. U Estoniji i na Islandu vreme karantina je smanjeno na sedam dana.

Slovenija je takođe skratila vreme karantina na pet dana.

Nulta Tačka/WioNews