Sve vesti Tehnologija

,,NOVA MEDICINA” ILI NOVA KONTROLA! MOŽDANI IMPLANT KOJI ZAUSTAVLJA NEURONSKE AKTIVNOSTI POVEZANE SA IRACIONALNIM MISLIMA” (VIDEO)

Problemi mentalnog zdravlja mogu biti teški za lečenje. Do sada su najmanje dve kompanije u Americi stvorile čipove za mozak za nemedicinsku upotrebu. Nedavno je jedno istraživanje potvrdilo da se implanti mogu koristiti za smanjenje depresije.

Moždani implant ublažava tešku depresiju pacijenta u „značajnoj“ meri

Ovaj uređaj zaustavlja mozak kada otkrije neuronske aktivnosti povezane sa iracionalnim mislima.

Američki istraživači uspešno su ublažili pacijentovu tešku, dugotrajnu depresiju elektronskim implantatom koji deluje poput neuo-pejsmejkera, resetujući moždane krugove povezane sa negativnim osećajima.

Tim sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF) rekao je da je studija “značajan uspeh” u naučnim naporima za lečenje psihijatrijskih poremećaja putem pažljivo ciljane neuronske elektronike. Studija je objavljena u časopisu Nature Medicine.

“Razvili smo pristup precizne medicine koji je uspešno kontrolisao depresiju koja je bila otporna na lečenje kod naše pacijentkinje identifikujući i stvarajući krug u njenom mozgu koji je jedinstveno povezan sa njenim simptomima”, rekao je Andrew Krystal, profesor psihijatrije na UCSF-u.

KRENULI SU! KONKURENCIJA MASKOVOG NEURALINKA DOBILA ODOBRENJE ZA TESTIRANJE MOŽDANOG ČIPA NA LJUDIMA

Na konferenciji za novinare uoči objavljivanja studije, 36-godišnja pacijentkinja, koja je tražila samo da se zove Sarah, rekla je da joj je implant promenio život nakon pet godina intenzivne depresije koja nije reagovala na bilo koju kombinaciju lekova ili na elektrokonvulzivnu terapiju . “Osećala sam svakodnevno mučenje mojim samoubilačkim mislima”, rekla je. “Bila sam na samoj ivici.”

Gotovo odmah nakon što je implant ubačen duboko u njen mozak, uređaj je pružio olakšanje, koje do sada traje već godinu dana. Kada uređaj detektuje neuronsku aktivnost povezanu sa iracionalnim mislima, koje su prethodno pokretale depresivnu opsesiju, njegove elektrode isporučuju kratki, korektivni električni impuls i “puf … ciklus prestaje”, kako je opisala Sarah-a.

Duboka stimulacija mozga ( DBS-Deep brain stimulation ) nedavno je postala rutinski tretman epilepsije i Parkinsonove bolesti, ali je imala ograničen uspeh u borbi protiv depresije, koja pogađa 280 miliona ljudi širom sveta, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Čak 30 posto depresivnih pacijenata ne reaguje dobro na postojeće tretmane.

NAUČNICI UPOZORAVAJU! TECH GIGANTI I VLADE BI ZA NAJMANJE DESET GODINA MOGLI DA KONTROLIŠU NAŠ UM UZ POMOĆ MOŽDANIH ČIPOVA 

Problem sa primenom neuro-elektronike na depresiju bio je u tome što su naučnici relativno malo znali o moždanim krugovima povezanim sa ovim stanjem. Ključno otkriće UCSF tima bio je “biomarker” koji ukazuje na početak depresivnih simptoma, specifičan obrazac neuronske aktivnosti u delu mozga koji se naziva amigdala koji se bavi odgovorima na pretnje.

DBS uređaj korišćen u studiji prilagođen je od uređaja za lečenje epilepsije. Kada on otkrije biomarker u amigdali, šalje male električne impulse u drugo područje, ventralni striatum, koji je deo moždanog sistema nagrađivanja i zadovoljstva. Ovo odmah uklanja neželjene simptome raspoloženja.

MARIO ZNA OTKRIO! ŠTA JE TO I KO STOJI IZA PROJEKTA ,,INTERNET TELO”: KOHLEROV IMPLANT, DIGITALNA TETOVAŽA, SMART SOČIVA, MERAČ PLODNOSTI, NANOGICE ZA BEBE!

Sameer Sheth, neurohirurg sa Baylor Koledža za medicinu u Hjustonu koji nije bio uključen u ovo istraživanje UCSF-a, sprovodi samostalno još jedno ispitivanje personalizovanih implanta za lečenje depresije i uskoro će objaviti pozitivne rezultate. Rekao je da su dva projekta pokazala na trend istraživanja prema razvoju “individualnijeg pristupa psihijatrijskim tretmanima”, zasnovanog na stimulaciji specifičnih moždanih krugova.

Iako je pristup bio obećavajući, Sarah je bila prva pacijentkinja u prvom objavljenom ispitivanju, upozorila je docent psihijatrije UCSF-a Katherine Scangos. Scangos je uključila još dve osobe sa teškom depresijom da učestvuju u ovom istraživanju i ima za cilj ukupno 12 pacijenata.

MANiAC ROBOTI U LJUDSKOM TELU! UPOZNAJTE SE SA MIKRO ROBOTIMA KOJI ĆE ,,LEČITI LJUDE” UZ MAGNETSKO NAVOĐENJE

“Moramo pogledati kako se ti krugovi razlikuju među pacijentima i ponoviti ga više puta”, rekla je, “i moramo videti da li se biomarker ili moždani krug pojedinca menja sa vremenom kako se lečenje nastavlja.”

Postavljanje implanta tik uz lobanju sa elektrodama koje se protežu duboko u mozak skup je, invazivan i potencijalno rizičan postupak. Nakon što se bolje razumeju detalji moždanih krugova koji leže u osnovi depresije, “nadamo se da ćemo pronaći neinvazivne biomarkere koji se mogu koristiti sa neinvazivnim tretmanima”, rekla je Scangos-ova.

Iako postoje mnogi faktori koji mogu dovesti do depresije i drugih problema mentalnog zdravlja, istraživanja su potvrdila da izloženost bežičnom zračenju može poremetiti krvno-moždanu barijeru i uticati na mentalno zdravlje čoveka. Postoje dodatni zdravstveni rizici zbog izloženosti njoj i drugim izvorima elektromagnetskog zračenja (poznatim i kao “elektrosmog“). Najčešći izvori uključuju uređaje za praćenje aktivnosti i druge prenosive stvari, mobilni telefoni, antene, „pametni“ uređaji, pomoćne „pametne“ merače, Wi-Fi, 5G i drugo.

SVE SAMI DOKAZI U NAJOPŠIRNIJEM ISTRAŽIVANJU! KOJI SU PRAVI EKOLOŠKI EFEKTI 5G- I BEŽIČNIH PRISTUPNIH TAČAKA NA PTICE, PČELE, DRVEĆE I KLIMU!

Naravno, postoje i drugi toksini iz okoline koji takođe mogu uzrokovati slične probleme. Smanjiti izloženost svima njima možda bi bilo vredno pokušati pre ugradnje moždanog implantata.

Nulta Tačka/ActivistPost

O uredniku

Elena Čakar