Sve vesti Svet

OD DANAS JE U AUSTRIJI VAKCINACIJA OBAVEZNA! NAJVIŠE POGOĐENI NAŠI ZEMLJACI

OD DANAS JE U AUSTRIJI VAKCINACIJA OBAVEZNA! NAJVIŠE POGOĐENI NAŠI ZEMLJACI

Od danas u Austriji vakcinisanje dobija novu, fašističku nit. Prvog dana februara na snagu je stupio zakon o obaveznoj vakcinaciji, prema kojem će svi stariji od 18 godina morati da prime neko od cepiva koje su odobrile tamošnje zdravstvene vlasti. Za one koji to odbiju predviđene su kazne.

Svi punoletni građani Austrije mogu da biraju između Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Novavaks vakcine. Obavezna vakcinacija mogla bi da predstavlja problem za građane Srbije i bivših jugoslovenskih država koji žive i rade u Austriji jer je većina naših građana primila vakcine koje austrijske vlasti još nisu odobrile – Sinofarm i Sputnjik.

Prvobitno, plan je bio da se obavezna vakcinacija primenjuje za starije od 14 godina, ali se od toga odustalo zbog pravnih problema u vezi kažnjavanja maloletnika. Kazne, prema zakonu koji važi od danas, iznose najmanje 600 evra, s tim da će prvo biti izdavane opomene, a novčano kažnjavanje stupa na snagu u martu.

OGLASILA SE PREMIJERKA: UKIDAMO SVE MERE ZA MESEC DANA

Takođe, kazna se može ponoviti na svaka tri meseca, što znači da bi osoba koja tri puta odbije da primi vakcinu morala državi da plati 1.800 evra. Prema rečima austrijskog kancelara Karla Nehamera, sav novac od kazni biće uplaćivan kovid bolnicama.

Pored ove mere, u Austriji je pre nekoliko dana na snagu je stupila još jedna korona mera – ukinut je karantin za nevakcinisane. To znači da oni sada mogu da se kreću slobodno van kuće, kao i da posećuju prijatelje, ali i za njih važi sistem kazni.

NultaTačka/Mediji