Sve vesti Svet

Orban saopštio prve odluke nakon uvođenja vanrednog stanja

Orban saopštio prve odluke nakon uvođenja vanrednog stanja

Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se danas prvi put od kada je Mađarska juče uvela vanredno stanje kako bi preneo prve odluke koje je vlada donela u vezi sa vanrednim stanjem – šta tačno podrazumeva, na primer, i koliko će da traje.

Nakon što je juče uvedeno vanredno stanje u Mađarskoj zbog rata u Ukrajini, mađarska vlada razmotrila je danas ekonomsku situaciju u zemlji i donela prve odluke u vezi sa vanrednim stanjem.

Kako piše mađarski list Blikk, Orban je zaključio da se rat odugovlači, da se politika sankcija u Briselu ne popravlja i da sve to dovodi do drastičnog rasta cena.

“Cene energenata nastavljaju da rastu, čineći zaštitu mađarskih porodica sve težom i skupljom. Pored toga, moramo odmah da ojačamo vojsku”, kazao je danas Viktor Orban u svom video obraćanju na Fejsbuku i dodao da u međuvremenu rastuće kamatne stope i rastuće cene čine banke profitabilnijima.

Zbog toga je, kaže Orban, mađarska vlada donela sledeće odluke:

I. Vlada će osnovati dva fonda, jedan za zaštitu infrastrukture, drugi za odbranu, iz kojih će finansirati smanjenje komunalija i jačanje odbrane

II. Pojedini tipovi preduzeća moraće da uplate većinu svojih ekstra prihoda u ova dva fonda. Ti tipovi preduzeća će uključivati: Banke, osiguranja, velike komercijalne lance, energetske i trgovinske kompanije, telekomunikacione kompanije i avio-kompanije.

III. Ove mere su ograničene na dve godine, 2022. i 2023. godinu.

MARIO ZNA i BRANIMIR NESTOROVIĆ- Sve će se UBRZO PROMENITI- Budite spremni na KRAH DUBOKE DRŽAVE

Nulta Tačka/Agencije