Sve vesti Svet

OTKRIVENO NOVO JEZERO ZAKOPANO DUBOKO ISPOD LEDA ANTARKTIKA

Pisao Elena Vuk

Otkriće podglečerskog vodenog sistema na Antarktiku omogućeno je zahvaljujući NASA-inoj misiji koja je uključivala satelitski laser za merenje nadmorske visine leda na zaleđenom kontinentu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Naučnici su otkrili dva nova jezera smeštena ispod ledenog pokrivača Antarktika, koja čine deo “ogromne mreže jezera koja se neprekidno menjaju” smeštena ispod 2 do 4 kilometra leda, prenosi Live Science.

Prema medijima, dotična jezera se pune i odvode u “uglavnom misterioznim ciklusima” koji mogu uticati na brzinu kretanja ledene ploče, kao i na to “kako i gde otopljeni led dopiru do Južnog okeana”.

“Ne govori se samo o ledenom pokrivaču,” rekao je profesor Metju Segfrajd, geofizičar iz Rudarske škole u Koloradu i vodič studije. “Zapravo govorimo o vodenom sistemu koji je povezan sa celim sastavom Zemlje.”

KATASTROFA PRED VRATIMA KINE! 7 MILIONA STANOVNIKA UGROŽENO ZBOG PUCANJA BRANE! KINA SKRIVA ŽRTVE (VIDEO)

Otkriće navedenog vodenog sistema omogućeno je zahvaljujući NASA-inoj misiji ICESat koja je pokrenuta 2003. godine i koja je uključivala satelitski lasera za merenje kote leda na Antarktiku.

2007. godine, Helen Amanda Fricker, glečerolog sa Instituta za oceanografiju Scripps, uspela je povezati promene na nadmorskoj visini leda sa kretanjem vode u podglečerskim jezerima ispod, jer je punjenje i odvodnjavanje ovih jezera uzrokovalo led iznad njih.

Helenino otkriće, kako mediji prenose, “otvorilo je mogućnost praćenja jezerskog sistema tokom vremena”.

Nova studija, čiji su autori Segfrajd i Fricker, uključivala je istraživače koristeći podatke dostavljene od ICESat, ICESat-2 (pokrenula NASA 2018.) i CryoSat-2 (ESA-in pandan ICESat-u) kako bi “pratili promene u podglečerskom jezerskom sistemu iz Oktobar 2003. do jul 2020. ”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Sputnik