Sve vesti Tehnologija

OVO JE ZVANIČNO OBJAVILA VLADA VELIKE BRITANIJE! ULIČNE SVETILJKE I AUTOBUSKE STANICE KOJE ĆE POMOĆI U RAZVOJU 5G U PROBNOM PERIODU KOŠTAĆE 4 MILIONA FUNTI

Operateri mobilnih mreža će dobiti lakši pristup stubovima za osvetljenje, autobuskim stajalištima i drugoj uličnoj infrastrukturi kako bi ubrzali uvođenje ultrabrze 5G tehnologije sledeće generacije u okviru novog državnog probnog testa.

Test u vrednosti od 4 miliona funti koji je pokrenut će istražiti načine da se mobilnim kompanijama učini da jednostavno i brže koriste javne zgrade i uličnu infrastrukturu – kao što su stubovi za video nadzor i saobraćajna signalizacija – za postavljanje 5G radio opreme.

Ulična infrastruktura i zgrade mogu da se koriste za postavljenje 5G mrežne opreme jeftinije, brže i sa manje vizuelnog uticaja u poređenju sa tradicionalnim telefonskim stubovima. Međutim, mrežnim operaterima je često teško da pribave informacije potrebne da se verifikuje da li je struktura prikladna, kao što su njena lokacija, fizičke dimenzije, blizina ulice ili pristup izvoru struje.

Kao odgovor, vlada će investirati u najnovije pilot inovacije na platformama za upravljanje digitalnom imovinom. Ovo će omogućiti lokalnim savetima da lakše dele podatke koji su mobilnim kompanijama potrebni da bi ubrzali svoje planove za uvođenje tehnologije i kako bi isporučili revolucionarne prednosti 5G ljudima i preduzećima.

Ministar za digitalnu infrastrukturu Matt Warman rekao je:

“Stubovi za svetiljke koji su u nizu na našim ulicama imaju ogroman potencijal da ubrzaju uvođenje 5G mreže i smanje potrebu za izgradnjom novih stubova, ali trenutno dobijanje pristupa ovoj infrastrukturi može biti teško”.

“Zbog toga ulažemo milione da pomognemo lokalnim savetima i mobilnim kompanijama da efikasnije rade zajedno kako bi ljudima doneli neverovatne prednosti bržeg povezivanja“.

Hamish MacLeod, Mobile UK, rekao je:

“Mobilne mreže su važne za ekonomski oporavak Ujedinjenog Kraljevstva, ali postavljanje infrastrukture na javna dobra često se pokazalo teškim”.

“Pozdravljamo ovo testiranje koje ima za cilj rušenje ovih barijera i ubrzanje ulaganja u 5G nove digitalne pilot platforme koje okupljaju javna tela i mobilne operatere kako bi infrastrukturu u javnom vlasništvu učinili lakše dostupnom”.

“Posvećeni smo bliskoj saradnji sa DCMS-om i lokalnim vlastima na ovom projektu”.

5G je sledeća generacija mobilne internet veze i nudi brzine preuzimanja do 100 puta veće od 4G, čineći mobilne telefone mnogo bržim i sposobnim da obrađuju sve veće količine podataka. Ali takođe se očekuje da će proširiti ulogu koju mobilna tehnologija igra u širem društvu tako što će omogućiti da mnogo više „pametnih“ uređaja na ulici može da se poveže na internet i jedni na druge.

Ovo će utrti put novim uslugama virtuelne i proširene stvarnosti i pomoći u usvajanju novih inovacija kao što su autonomni automobili i daljinske zdravstvene tehnologije. I to bi moglo da transformiše način na koji se javne usluge isporučuju – kao što su energija i transport – omogućavanjem većeg praćenja u realnom vremenu i odziva kako bi se smanjila potrošnja, zagađenje ili zagušenje.

Projekat Digital Connectivity Infrastructure Accelerator (DCIA) je najnoviji u nizu mera koje je najavila vlada za unapređenje nivoa Velike Britanije tako što će uništiti barijere koje sprečavaju uvođenje munjevitog digitalnog povezivanja, kao što su planovi za probno postavljanje širokopojasnog kabla kroz cevi za pitku vodu, najavljeni prošlog meseca.

Vlada takođe razmatra davanje pristupa provajderima na više od milion kilometara podzemnih komunalnih vodova kako bi se podstaklo uvođenje širokopojasnog interneta optičkim kablovima – uključujući električnu, gasnu i kanalizacionu mrežu – i uskoro će odgovoriti na konsultacije o promeni propisa kako bi se infrastruktura lakše delila.

Nulta Tačka/Gov.uk