Sve vesti Svet

POČINJE PRAVNA BORBA PROTIV OSPORAVANJA ENGLESKOG PASOŠA ZA VAKCINE

POČINJE PRAVNA BORBA PROTIV OSPORAVANJA ENGLESKOG PASOŠA ZA VAKCINE
Pisao Elena Vuk

Grupa za zaštitu ljudskih prava Big Brother Watch sa sedištem u Londonu, glasni je protivnik covid-propusnica, koje se uvode u Engleskoj, pokrenula je pravni izazov šemi koju smatra primerom distopije koja izaziva podele i diskriminaciju.

Nakon što je prikupila skoro četvrt miliona funti na internetu za finansiranje svog cilja (a kampanja masovnog finansiranja se nastavlja), za koju je Big Brother Watch rekao da će u potpunosti ići na borbu protiv Covid pasoša, uključujući skupe pravne izazove, ova grupa je odlučila da se suprotstavi Engleskoj vladi na sudu.

Big Brother Watch osporava zakon o obaveznim Covid pasošima u Engleskoj tvrdeći da krši privatnost, te da su one drakonske i diskriminatorske prirode. Oni takođe izražavaju zabrinutost da bi Zakon o ljudskim pravima i zakon o jednakosti mogli postati žrtva novih pravila povezanih sa covid pasošima.

Prethodno je grupa za ljudska prava pozvala svoje pristalice da govore protiv šeme kao nepotrebne i kontraproduktivne, kao i da uvedu društvo kontrolnih punktova, stanje nadzora, zajedno sa propadanjem misije i štetnim merama koje će postati nepovratne.

U pismu pre akcije za pokretanje pravne bitke protiv zakona koji se pokazao vrlo kontroverznim čak i među vladajućom većinom u britanskom parlamentu, grupa napominje da vlada nije pružila nikakve dokaze o Covid pasošima koje su od koristi javnom zdravlju, dok je parlamentarni izveštaj rekao da nema naučnog ili logičnog opravdanja za njihovo uvođenje.

Osim toga, navodi Big Brother Watch, Naučna savetodavna grupa za hitne slučajeve (SAGE) nije preporučila Covid pasoše, te se iz svih ovih razloga šema smatra drakonskom i besmislenom.

Ipak, vlada premijera Boris Johnson-a je nedavno progurala predlog u parlamentu uprkos tome što je gotovo 100 poslanika iz njegove Konzervativne stranke glasalo protiv, najveće pobune Johnson-ove ere.

Od sredine decembra, oni koji ulaze u noćne klubove, sportske i druge velike događaje moraju pokazati dokaz o primljenim vakcinama protiv covid-a.

Najavljujući ponudu za poništavanje ove politike pravnim putem, direktor Big Brother Watch-a, Silkie Carlo rekao je da Covid ID “ne govore da osoba nema Covid ili da ne može širiti Covid, ali čine društvo manje slobodnim, manje jednake i manje dostupne ljudima.”

Nulta Tačka/ReclaimTheNet