Sve vesti Svet

Pogledajte! HOLANDSKA POLICIJA puca na poljoprivrednike koji protestuju zbog KLIMATSKE AGENDE (VIDEO)

Pogledajte! HOLANDSKA POLICIJA puca na poljoprivrednike koji protestuju zbog KLIMATSKE AGENDE (VIDEO)

Incident dolazi usred nemira zbog zelene agende koja preti da uništi poljoprivredni sektor u Holandiji.

Policija u Holandiji uperila je vatreno oružje na farmere koji su protestovali zbog novih “ekoloških” reformi, a video snimak pokazuje kako policajci pucaju na traktor dok je pokušavao da izbegne policiju.

Incident se dogodio kasno u utorak u blizini ulazne rampe na autoput u severnom gradu Herenvenu, gde je lokalna policija tvrdila da su „vozači traktora pokušali da probiju policijsku blokadu“ nakon zaustavljanja.

„Nastala je preteća situacija. Pucani su hici upozorenja” , rekli su oni i dodali da je traktor pogođen, a da su trojica osumnjičenih kasnije zaustavljena i uhapšena. U sukobu niko nije povređen.

Međutim, snimci pucnjave su se od tada pojavili na društvenim mrežama i čini se da ne pokazuju bilo kakav pokušaj traktorista da probiju blokadu. Umesto toga, snimak prikazuje dva vozila koja napuštaju lice mesta, a nijedno nije ni blizu da udari nijednog pešaka, dok su policajci otvorili vatru na drugo vozilo.

Na drugom video snimku koji je očigledno snimljen otprilike u isto vreme vidi se policajac sa pištoljem u ruci kako izdaje komande vozaču traktora parkiranom u blizini rampe na autoputu, sve dok drži upereno oružje.

Gideon van Meijeren, poslanik konzervativne stranke Forum za demokratiju, kasnije je prokomentarisao snimak kao odgovor na policijsku izjavu, rekavši da se na njemu ne vidi niko u „neposrednoj opasnosti“ , dodajući oznake „policijsko nasilje“ i „pobuna farmera“. ” Pozvao je vlasti da „što je pre moguće“ objasne očiglednu neusklađenost, napominjući i da je zatražio hitnu raspravu u parlamentu.

Pošto je policajac pucao iz oružja dok je bio na dužnosti, Državno odeljenje za krivične istrage pokrenuće istragu o incidentu kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo, dodala je lokalna policija.

Do sukoba je došlo tokom talasa nemira među holandskim farmerima, koji su se glasno protivili vladinoj inicijativi da smanji emisije zagađenja, uključujući azot-oksid i amonijak, za 50 odsto u narednih osam godina.

Reforme će teško pogoditi poljoprivrednu industriju, jer đubriva sadrže veliku količinu azot-oksida, a stoka proizvodi amonijak u urinu i izmetu. Poljoprivrednici mogu biti primorani da smanje broj stoke ili da u potpunosti prestanu sa radom.

Mnogi strahuju da će ih reforme jednostavno izbaciti iz posla, izazivajući intenzivne demonstracije poslednjih nedelja, uključujući blokade velikih transportnih čvorišta koje predvode poljoprivrednici.

Krajem prošlog meseca, holandski premijer Mark Rute rekao je da farmeri imaju pravo da protestuju, ali je upozorio da im vlada neće dozvoliti da „stvaraju opasne situacije“ ili „zastrašuju zvaničnike

NultaTačka