Sve vesti Svet

Poljaci čekaju po nekoliko dana u redovima da bi kupili ugalj: “Ovako nije bilo ni za vreme Staljina” (VIDEO)

Poljaci čekaju po nekoliko dana u redovima da bi kupili ugalj: "Ovako nije bilo ni za vreme Staljina" (VIDE)

Pre nekoliko nedelja smo izvestili da je, usred neverovatnih cena gasa i struje u Evropi, Dojče banka predvidela da će sve veći broj nemačkih domaćinstava koristiti ogrevno drvo za grejanje, prognoza koja se, čini se, postala samoispunjavajuća dok nemaci doslovno ruše internet količinom pretrage preko Google tražeći drva za ogrev.

Ali dok Nemci još uvek “traže” samo u virtuelnom carstvu, za bezbroj Poljaka je potraga previše stvarna.

Kako prenosi Rojters , s obzirom da Poljska još uvek uživa u kasnim letnjim vrućinama, stotine automobila i kamiona već su stajale u redu u rudniku uglja Lubelski Vegiel Bogdanka, dok domaćini koji se plaše nestašice u zimu čekaju danima i noćima da bi se opskrbili gorivom za grejanje pre nadolazeće hladne zime u redovima koji podsećaju na komunistička vremena .

Artur, 57, penzioner, dovezao se u utorak iz Svidnika, nekih 30 km od rudnika u istočnoj Poljskoj, nadajući se da će kupiti nekoliko tona uglja za sebe i svoju porodicu.

„Toaleti su danas postavljeni, ali nema tekuće vode“, rekao je on, nakon tri noći spavanja u svom malom crvenom hečbeku u koloni kamiona, traktora koji vuku prikolice i privatnih automobila. “Ovo je van svake mašte, ljudi spavaju u svojim kolima. Sećam se komunističkih vremena, ali nije mi palo na pamet da bismo se mogli vratiti na nešto još gore.”

Arturovo domaćinstvo je jedno od skoro 4 miliona u Poljskoj koji se greju na ugalj (doduše, ova domaćinstva su verovatno u boljem stanju od onih koja se oslanjaju na prirodni gas čija cena raste za 10-20% svakog dana i sada je skoro bukvalno u stratosferi) i sada se suočavaju sa nestašicom i povećanjem cena, nakon što su Poljska i Evropska unija uvele embargo na ruski ugalj nakon početka vojne operacije  Moskve u Ukrajini u februaru.

Dok Poljska proizvodi preko 50 miliona tona iz sopstvenih rudnika svake godine, uvezeni ugalj, veći deo iz Rusije, je osnovni proizvod za domaćinstvo zbog konkurentnih cena i činjenice da se ruski ugalj prodaje u komadima pogodnijim za kućnu upotrebu.

Austrijska štampa piše o navodnom ubistvu Natalije Vovk

Rastuća potražnja primorala je Bogdanku i druge rudnike koje kontroliše država da smanje prodaju ili ponude gorivo pojedinačnim kupcima putem onlajn platformi, u ograničenim količinama. Artur, koji nije želeo da navede svoje puno ime, rekao je da je prikupio papire od svoje šire porodice u nadi da će odjednom pokupiti sva njihova sredstva za gorivo.

Rudnik je planirao da u petak proda gorivo za oko 250 domaćinstava i nastaviće prodaju tokom vikenda kako bi se skratilo vreme čekanja, rekla je za Rojters Dorota Čoma, portparolka rudnika Bogdanka. Ograničenja su postavljena kako bi se sprečilo gomilanje i profiterstvo na crnom tržištu, ili čak prodaja mesta u redu, rekao je Čoma.

Kao i svi poljski rudnici uglja, Bogdanka obično većinu proizvedenog uglja prodaje elektranama. Prošle godine je prodao manje od 1% svoje proizvodnje pojedinačnim klijentima, tako da mu nedostaje logistika za direktnu prodaju goriva maloprodajnim kupcima .

Lukaš Horbač, šef poljske privredne komore za trgovce ugljem, rekao je da je pad ruskog uvoza počeo u januaru kada je Moskva počela da koristi železničke pruge za vojni transport.

„Ali glavni razlog za nestašice je embargo koji je odmah stupio na snagu. Preokrenuo je tržište naglavačke“ , rekao je on za Rojters. Portparol Veglokoksa, državnog trgovca ugljem kome je vlada zadužila da poveća uvoz iz drugih zemalja, odbio je da komentariše, dok ministarstvo klime nije bilo dostupno za komentar. Vladini zvaničnici su više puta govorili da će Poljska imati dovoljno goriva da zadovolji potražnju.

Poslednjih godina Poljska je bila najglasniji kritičar klimatske politike EU koju je postavila razdražljivi skandinavska tinejdžerka (Greta) i uporni protivnik uglja koji proizvodi čak 80% svoje električne energije. Ali proizvodnja uglja je stalno opadala kako se povećavaju troškovi rudarenja na dubljim nivoima. Potrošnja uglja je uglavnom stabilna, što je dovelo do postepenog rasta uvoza. Poljska je 2021. uvezla 12 miliona tona uglja, od čega je 8 miliona tona došlo iz Rusije i koristi se za domaćinstva i male toplane.

Poljska je u julu naredila dvema kompanijama koje kontroliše država da uvezu nekoliko miliona tona goriva iz drugih izvora, uključujući Indoneziju, Kolumbiju i Afriku, i uvela subvencije za vlasnike kuća koji se suočavaju sa udvostručenjem ili utrostručenjem cena uglja od prošle zime.

Gradi se nova NATO baza nadomak Srbije, biće završena do početka zime

„Čak 60 odsto onih koji koriste ugalj za grejanje može biti pogođeno energetskim siromaštvom“, rekao je Horbacz.

Nazad u Bogdanki, Piotr Maciejevski, 61, lokalni farmer koji se pridružio redu u utorak, rekao je da je spreman za dugo čekanje. „Traktor mi ostaje u redu, idem kući da se naspavam“, rekao je.

NultaTačka/ZeroHedge