Sve vesti Svet

PREMIJERU ST. VINCENTA RAZBILI GLAVU U TOKU PROTESTA ZBOG NAJAVLJENE OBAVEZNE VAKCINACIJE PROTIV COVID-a 19

KINGSTOWN, 5. avgusta(Reuters) – Premijer karipske zemlje St. Vinsent i Grenadini pogođen je čvrstim objektom u glavu, u četvrtak tokom protesta povezanih sa COVID -19 i trebalo je da bude prebačen na obližnji Barbados radi lečenja, rekli su zvaničnici.

Premijer Ralph Gonsalves prolazio je kroz grupu od oko 200 demonstranata kako bi stigao do ulaza u parlament kada ga je projektil pogodio tik iznad slepoočnice, navodi se u saopštenju njegove kancelarije u četvrtak.

Rojtersov svedok koji je video demonstrante kako bacaju flaše sa vodom i kamenje čuo je osobu u gomili kako viče: “Neko je udario premijera u glavu!”

Slike Rojtersa pokazuju da je krv iz Gonsalves-ove rane na glavi umrljala njegovu belu košulju, dok mu je pomoćnik držao gomilu papirnih ubrusa uz glavu.

Gonsalvesova kancelarija je saopštila da je “obilno krvario” i odveden je u bolnicu.

UPDATED] Browne: Assault on St Vincent prime minister cause for concern

“On je obavestio svoje kolege da se oporavlja”, saopštila je njegova kancelarija.

Tokom večernje sednice parlamenta, ministar finansija Camillo Gonsalves rekao je da je medicinsko osoblje preporučilo da se premijer prebaci na Barbados radi snimanja magnetnom rezonancom.

Incident se dogodio dok se Gonsalves(74) vraćao na sednicu parlamenta na kojoj su zakonodavci raspravljali o reformi javnog zdravstva koja bi zahtevala da se većina radnika na prvoj liniji vakciniše protiv koronavirusa.

Reforma javnog zdravstva i nametanje obavezne vakcinacije izazivaju revolt u narodu. Koliki je bes naroda, u ovom slučaju radnika koji će verovatno biti uslovljeni radnim mestima, premijer Gonsalves je osetio na svojoj koži. Da li će doći do većih nereda na ulicama ili će premijer ipak doneti drugačiju odluku posle ovog incidenta.

Ovakvi sukobi prete da eskaliraju u celom svetu pošto globalno počinje nametanje obavezne vakcinacije i to se reguliše i zakonima koji su često u suprotnosti sa Ustavom. Nepovredivost fizičkog integriteta trebalo bi da bude zagarantovana, ali svedoci smo da u mnogim zemljama su vlade počele da krše Ustav i da donose zakone protiv svog naroda i osnovnih ljudskih prava.

Ovo je velika opomena premijeru Gonsalves-u, ali da li će prevagnuti volja naroda ili moć velikih farmaceutskih kompanija i SZO, ostaje nam da vidimo. Mesta za optimizam sve je manje.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mario ZNA (@mariozna_official)

Sveti Vinsent i Grenadini, koji se sastoji od lanca malih ostrva na jugu Kariba, dom je za više od 110.000 stanovnika i poznat je po živopisnim lukama i plažama sa belim peskom.

Nacionalnu turističku industriju teško je pogodila pandemija koronavirusa, a oko 15.000 ljudi raseljeno je iz okoline vulkana koji je izbio u aprilu nakon decenija neaktivnosti.

O uredniku

Ljudmila Veneditkova