Sve vesti Svet

Prve izlazne ankete francuskih predsedničkih izbora: Makron i Le Penova izjednačeni

Prve izlazne ankete francuskih predsedničkih izbora: Makron i Le Penova izjednačeni

Emanuel Makron i Marin Le Pen izjednačeni su na francuskim predsedničkim izborima sa oko 24 odsto glasova i plasiraće se u drugi krug, tvrde belgijski mediji, pozivajući se na prve izlazne ankete.

U drugom krugu francuskih predsedničkih izbora dogodiće se „repriza“ prethodnih iz 2017. godine, nadmetanjem Makrona i Le Penove, tvrdi belgijski „Soar“, koji navodi da su njih dvoje izjednačeni sa 24 odsto, dok je treći Žan Lik Melanšon, kandidat levice, koji bi trebalo da dobije oko 19 odsto glasova.

Belgijski list navodi da su to rezultati prvih izlaznih anketa na francuskim izborima, a birališta su otvorena do 19 sati, sa izuzetkom nekih gradova gde će se glasati do 20 sati.

Istu procenu dao je i list „La Libr Belžik“, takođe pozivajući se na prve izlazne ankete.

Kako navode novinari „Soara“, Marin Le Pen je već pripremila „predsednički šampanjac“ u svom izbornom štabu.

Očekuje se da izlaznost bude nešto manja nego na prethodnim izborima, kada nije glasalo 22,2 odsto birača, dok se na današnjim izborima apstinencija procenjuje na 26,5 odsto.

Prema procenama do 17 sati izlaznost je nešto manja, na izbore je izašlo 65 odsto glasača, dok je 2017. godine izlaznost u istom periodu bila 69,4 odsto.

Nulta Tačka/Sputnik