Sve vesti Svet

Raste inflacija u SAD: Rastu cene hrane, stanarina i zdravstvene zaštite

Raste inflacija u SAD: Rastu cene hrane, stanarina i zdravstvene zaštite

Potrošačke cene u SAD neočekivano su porasle u avgustu, a osnovna inflacija je porasla usred rastućih troškova za stanarinu i zdravstvenu zaštitu, što je dalo municiju Federalnih rezervi da isporuči treće povećanje kamatne stope od 75 baznih poena sledeće srede.

Iznenađujuće čvrsta očitavanja inflacije koja je objavilo Ministarstvo rada u utorak usledila su nakon nedavnih podataka koji pokazuju otpornost tržišta rada. Izveštaji sugerišu da bi inflacija mogla ostati povišena neko vreme. Predsednik Fed-a DŽerom Pauel ponovio je prošle nedelje da je centralna banka “snažno posvećena” borbi protiv inflacije, piše Rojters.

– Ponovljeni skok osnovnih cena u avgustu potkopava slabiju glavnu stopu inflacije podstaknutu nižim troškovima benzina – rekao je Ben Ayers, viši ekonomista u Nationvideu u Kolumbusu u Ohaju. Ovo bi trebalo da obezbedi još jedno povećanje stope od 75 baznih poena na sastanku o politici sledeće nedelje, pošto Fed nastavlja da zauzima čvrst stav protiv inflacije.

Indeks potrošačkih cena je prošlog meseca ojačao 0,1 odsto nakon što je ostao nepromenjen u julu. Pad cena benzina od 10,6 odsto nadoknađen je povećanjem zakupnina, hrane i zdravstvene zaštite. Cene hrane su porasle za 0,8 odsto, dok su troškovi hrane konzumirane kod kuće porasli za 0,7 odsto. Potrošači su više plaćali i struju i prirodni gas.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će CPI pasti za 0,1 odsto. U periodu od 12 meseci do avgusta, CPI je porastao za 8,3 odsto. Iako je to bilo usporavanje u odnosu na julski rast od 8,5 odsto, inflacija je daleko iznad ciljanih 2 odsto Fed-a.

Izvan dileme koje brojke o inflaciji u avgustu predstavljaju Fed-u, one su glavobolja i za Bajdenovu administraciju i demokrate u Kongresu koji se nadaju da će ograničiti svoje gubitke na novembarskim izborima na sredini mandata, za koje se očekuje da će Predstavnički dom prebaciti u ruke republikanaca.

Iako je godišnji CPI dostigao maksimum od 9,1 odsto u junu, što je bio najveći porast od novembra 1981. godine, ostao je iznad 8 odsto šest meseci zaredom. Sa samo još jednim CPI izveštajem pre izbora, malo je verovatno da će odustati od toga pre nego što Amerikanci izađu na birališta.

Cene benzina u SAD pale su sa prosečnog rekordnog nivoa iznad 5 dolara po galonu u junu, prema podacima AAA. U utorak su u proseku koštali 3,707 dolara po galonu.

Bil Gejts- EU ima sve manje para zbog Ukrajine

Američke akcije su pale. Dolar je ojačao u odnosu na korpu valuta. Cene američkog trezora su pale. Zvaničnici Fed-a se okupljaju sledećeg utorka i srede na svom redovnom sastanku o politici. Prema CME-ovom FedVatch Tool-u, finansijska tržišta su skoro povećala stopu za 75 baznih poena sledeće srede.

Fed je dva puta povećao referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena, u junu i julu. Od marta je tu stopu podigla sa skoro nule na njen trenutni raspon od 2,25 odsto do 2,50 odsto.

Podaci od prošle nedelje pokazali su da su prvi zahtevi za beneficije za nezaposlene bili najniži za tri meseca. Rast radnih mesta je bio solidan u avgustu. Poslednjeg dana jula bila su otvorena dva radna mesta za svakog nezaposlenog.

To podržava snažan rast plata, doprinoseći višim cenama usluga i održavanju povišene osnovne inflacije.

Isključujući promenljive komponente hrane i energije, CPI je porastao za 0,6 odsto u avgustu nakon povećanja od 0,3 odsto u julu. Ekonomisti su prognozirali da će takozvani core CPI porasti za 0,3 odsto. Osnovna inflacija je takođe bila podstaknuta višim cenama pokućstva i poslovanja, kao i novih motornih vozila, osiguranja motornih vozila i obrazovanja.

Ali došlo je do smanjenja troškova avio karata, komunikacija i polovnih automobila i kamiona.

Tokom 12 meseci do avgusta, osnovni CPI je porastao za 6,3 odsto nakon rasta od 5,9 odsto u julu.

Nulta Tačka/Novosti