Sve vesti Svet

Rusija uzvraća udarac sankcijama! Blokiran izlazak stranih investicija iz zemlje

Rusija uzvraća udarac sankcijama! Blokiran izlazak stranih investicija iz zemlje

Rusija privremeno zaustavlja izlazak stranih investicija iz zemlje, objavio je u jutros premijer Mihail Mišustin.

“Nadamo se da će oni koji su ulagali u našu zemlju to moći da nastave da rade i u budućnosti. Siguran sam da će pritisak sankcija na kraju splasnuti, a oni koji ne budu kočili svoje projekte u našoj zemlji, podlegli parolama stranih političara, pobediće”, rekao je Mišustin na dnevnom brifingu o ekonomskom razvoju Rusije.

Premijer je dodao da radna komisija ruske vlade za suprotstavljanje sankcijama vezanim za Ukrajinu prelazi u režim operativnog štaba.

Slučajna meta?! Ukrajinci ubili jevrejina koji je pokušao da izbegne iz Kijeva

„U trenutnoj situaciji sa sankcijama, strani preduzetnici su primorani da se rukovode ne ekonomskim faktorima, već donošenjem odluka pod političkim pritiskom. Kako bi se omogućilo poslovnim subjektima da donose trezvene odluke, pripremljen je nacrt predsedničkog ukaza kojim se uvode privremena ograničenja na iznošenje imovine iz Rusije. Kao što praksa pokazuje, lako je izaći s tržišta, ali je mnogo teže vratiti se na mesto koje je već gusto zauzeto konkurencijom”, objasnio je Mišustin.

Odgovor Moskve usledio je nakon oštrih ekonomskih kazni koje su prošle nedelje nametnule SAD i njeni saveznici, koji se protive tekućoj vojnoj intervenciji zemlje u Ukrajini. Mere uključuju isključenje najvećih ruskih banaka iz platnog sistema SWIFT, zamrzavanje ruske imovine i državnih rezervi koje se drže u inostranstvu, kao i kazne protiv Centralne banke ove zemlje.

NultaTačka