Sve vesti Svet

SAD: ZBOG MANJKA OSOBLJA ZARAŽENI MEDICINSKI RADNICI UGROŽAVAJU PACIJENTE KOJI SU NA BOLNIČKOM LEČENJU

SAD: ZBOG MANJKA OSOBLJA ZARAŽENI MEDICINSKI RADNICI UGROŽAVAJU PACIJENTE KOJI SU NA BOLNIČKOM LEČENJU
Pisao Elena Vuk

Stručnjaci se brinu da je više pacijenata dobilo COVID-19 tokom boravka u bolnici i da je to zato što su zaraženi zdravstveni radnici bolesni na poslu.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi(CDC), zaprepastili su mnoge stručnjake za bolesti prošlog meseca kada su objavili da bi zdravstveni radnici mogli da se vrate na posao sedam dana nakon pozitivnih testova na COVID-19, umesto njihove prethodne 10-dnevne preporuke.

Politika se odnosi na osobe koje su asimptomatske, ili čiji se blagi ili umereni simptomi popravljaju, a test je negativan u roku od 48 sati nakon povratka na posao. Međutim, CDC je rekao da bi period izolacije mogao biti skraćen još više, na pet dana, u slučaju nedostatka osoblja. U tom slučaju zdravstveni radnici ne bi morali da se testiraju izvan izolacije. A u kriznom scenariju, kada više nema dovoljno osoblja za pružanje sigurne nege za pacijente, ne bi bilo nikakvih ograničenja u radu, rekao je CDC.

UDARNA VEST: BORIS DŽONSON UKIDA KOVID PASOŠE I OSTALE KOVID MERE U VELIKOJ BRITANIJI

Gotovo jedna četvrtina američkih bolnica izveštava o kritičnom nedostatku osoblja, prema najnovijim podacima američkog Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga (HHS). Često to znači da morate birati između lečenja bolesnih pacijenata i dopuštanja zaraženim zaposlenima da se vrate na posao (iako bolnice mogu same odlučiti šta predstavlja kritični nedostatak, izveštava NPR).

Ali stručnjaci za bolesti strahuju da politika CDC-a podstiče prenos u bolnici, budući da istraživanja pokazuju da neki ljudi s COVID-19 mogu biti zarazni i do 10 dana.

“To je pomalo pandemijski teatar. Vi donosite odluku da vratite zdravstvene radnike kada su bolesni”, rekla je za Insider prošlog meseca Susan Butler-Wu, vanredna profesorica kliničke patologije na Univerzitetu Južne Kalifornije. “Mislim da podaci to ne podržavaju.”

Nedelju nakon objave CDC-a 23. decembra, ukupan broj hospitalizovanih pacijenata koji su se zarazili COVID-19 najmanje dve nedelje nakon boravka u bolnici porastao je za 80%, sa oko 1.200 na 2.200 pacijenata, prema podacima HHS.

DIREKTOR FAJZERA POTVRDIO KRAJ KORONE: ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU NA PROLEĆE

Ti pacijenti “u početku su došli u bolnicu zbog nečeg drugog osim COVID-a, a zatim je utvrđeno da su pozitivni”, rekao je za Insider dr. Jorge Caballero, naučnik za podatke iz neprofitne organizacije Coders Against COVID.

Jedino mesto gde mogu dobiti COVID je u bolnici, jer tamo su bili i nisu ga imali od početka.

Dr. Jeremy Faust, lekar hitne medicine u Brigham and Women's Hospital, rekao je da mnoge bolnice sprovode preporuke CDC-a pre nego što dođu do kritičnog nedostatka osoblja.

Nulta Tačka/BusinessInsider