Sve vesti Svet

ŠEF SZO POZIVA NA PRIVREMENO ZAUSTAVLJANJE ,,BUSTER” VAKCINA

BUDIMPEŠTA, Mađarska – Čelnik Svetske zdravstvene organizacije pozvao je u ponedeljak na dvomesečni moratorijum na davanje dodatnih vakcina protiv COVID-19, kao sredstva za smanjenje globalne nejednakosti u dostupnosti vakcina i sprečavanju pojave novih varijanti koronavirusa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je novinarima u prestonici Mađarske, Budimpešti, da je “zaista razočaran” obimom donacija vakcina širom sveta jer se mnoge zemlje bore da obezbede prvu i drugu dozu za veoma mali deo svog stanovništva, dok bogatije nacije održavaju rastuće zalihe vakcina.

Tedros je pozvao zemlje koje nude treće doze vakcine “da podele ono što se može koristiti za “booster” sa drugim zemljama kako bi one mogle povećati pokrivenost prvom i drugom dozom vakcina”.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Izrael i Mađarsku, kao i druge u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, već nude ili planiraju svojoj populaciji ponuditi “booster” vakcine protiv COVID-19.

Početkom avgusta Mađarska je postala prva zemlja u 27-članoj Evropskoj uniji koja je dozvolila stanovnicima da se prijave za treću dozu, a prema vladinim statistikama do sada je više od 187.000 ljudi dobilo “booster”.

KLIMATSKE PROMENE, COVID, MASOVNA KONTROLA I BEZDUŠNA ELITA

Prošle nedelje, američki zdravstveni zvaničnici najavili su planove da svim Amerikancima daju “booster” vakcine protiv COVID-19 u nastojanju da pojačaju zaštitu od naglih porasta slučajeva koji se pripisuju Delta varijanti i zbog znakova da efikasnost vakcina opada.

Ipak, zdravstvena agencija UN-a više puta je pozivala bogate zemlje da učine više kako bi poboljšale pristup vakcinama u zemljama u razvoju. Tedros je u ponedeljak rekao da je do sada isporučeno globalno 4,8 milijardi doza vakcina, 75% je otišlo u samo 10 zemalja, dok je pokrivenost vakcinom u Africi manja od 2%.

“Nepravda u pogledu vakcina i nacionalizam vakcine” povećavaju rizik od pojave zaraznijih varijanti, rekao je Tedros.

„Virus će imati priliku da cirkuliše u zemljama sa niskim obuhvatom vakcinacije, a Delta varijanta bi mogla da evoluira da postane virulentnija, a istovremeno bi se mogle pojaviti i snažnije varijante“, rekao je on.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Szijjarto rekao je na konferenciji za novinare da Mađarska ima na skladištu 8 miliona doza vakcine protiv COVID-19, a da je ta država Centralne Evrope donirala više od 1,5 miliona doza drugim zemljama.

Tedros je zahvalio Mađarskoj na tim donacijama, dodajući da se „nadamo da ćete učiniti više, jer niko nije siguran dok svi nisu bezbedni“.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ABC News