Stav Sve vesti

Snažna solarna oluja pogodiće zemlju danas- Mogući su BLACKOUT i prekidi signala

Snažna solarna oluja pogodiće zemlju danas- Mogući su BLACKOUT i prekidi signala

Naizgled ogromna geomagnetna solarna oluja će pogoditi Zemlju u danas, što može izazvati značajnu štetu.

Prema svemirskim agencijama širom sveta, Sunce se sprema da udari Zemlju velikom solarnom geomagnetnom olujom počevši od danas. Uz značajno pojačanu aktivnost Sunca, postoje projekcije da ova geomagnetska oluja može biti opasna.

Solarna geomagnetna oluja u osnovi znači da će Sunce u četvrtak izbaciti značajne količine koronalne mase sa energijom visokog intenziteta prema Zemlji i nekim drugim planetama u unutrašnjem Sunčevom sistemu.

NASA i NOAA su pratile emisiju CME od strane Sunca i predvidele da bi oluja mogla pogoditi našu planetu 14. aprila. NASA je dalje predvidela da će se nakon što mega-oluja pogodi Zemlju, verovatno još više pojačati zbog vrlo brzog strujanja solarnog vetra.

U tvitu, Centar izvrsnosti u svemirskim naukama Indije (CESSI) je rekao: “Naš model odgovara na vrlo veliku verovatnoću udara na Zemlju 14. aprila 2022., sa brzinama u rasponu između 429-575 km/s. Očekuju se niske do umerene geomagnetne perturbacije. Trenutno se ekološki uslovi solarnog vetra i svemira u blizini Zemlje vraćaju na nominalne nivoe.”

Snažna geomagnetska oluja ima potencijal da ošteti električnu mrežu i druge resurse Zemlje, što može dovesti do velikog nestanka struje u delovima svijeta. Na višim mestima očekuje se da će ova geomagnetna oluja dostići nivoe G-2!

Dr Tamitha Skov, poznati fizičar, napisala je na Tviteru: „Prelepa erupcija filamenta u zoni udara Zemlje! NOAA i NASA modeli predviđanja solarne oluje ukazuju na uticaj do sredine dana 14. aprila! Očekujte polarnu svetlost do srednjih geografskih širina, sporadične smetnje GPS prijema i amaterskog radio širenja, posebno na tamnoj strani Zemlje!”

Može li ova solarna geomagnetna oluja biti opasna?

Američka agencija National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) saopštila je da će se područja na većim nadmorskim visinama na Zemlji verovatno suočiti sa nestankom struje i prekidom radio signala. Područja srednje nadmorske visine možda se neće suočiti s tolikom štetom, ali su verovatni neki poremećaji u struji.

NultaTačka/Independent