Sve vesti Svet

“STRUČNJACI TVRDE PUTEM VAZDUHA”! DVE REVAKCINISANE OSOBE U ODVOJENIM SOBAMA COVID LOGORA, BEZ KONTATA ZARAZILE SE “OMICRONOM”

HONG KONG (BLOOMBERG) – Omicron varijanta virusa COVID se proširila između dva potpuno vakcinisana putnika preko hodnika hotela u Hong Kongu u karantinu, naglašavajući zašto visoko mutirani soj koronavirusa uznemiruje zdravstvene vlasti.

Snimci televizijske kamere zatvorenog kruga pokazuju da nijedna osoba nije napuštala svoju sobu niti je imala bilo kakav kontakt, ostavljajući prenos vazdušnim putem kao jedinu mogućnost kada su otvarajući vrata u toku dostave hrane ili testiranje na Covid-19 “zakačili” virus, rekli su istraživači sa Univerziteta u Hong Kongu u studiji objavljenoj prošlog petka (3. decembra) u časopisu Emerging Infectious Diseases.

Omicron, sa “neviđenim” brojem mutacija u svom šiljkom proteinu, izazvao je zabrinutost da bi mogao da izbegne zaštitu  vakcinom, pogoršati porast slučajeva Covid-19 i osujetiti napore za ponovno otvaranje ekonomija.

Oko 450 istraživača širom sveta započelo je hitne studije kako bi pokušali da razumeju u kojoj mjeri Omicronove mutacije mogu uticati na efikasnost vakcine i povećati njenu prenosivost u globalnim naporima koji mogu dati odgovore za nekoliko dana, rekao je naučnik iz Svetske zdravstvene organizacije prošle nedelje.

“Otkrivanje prenosa varijante Omikrona između dve potpuno vakcinisane osobe preko hodnika karantinskog hotela je istaklo ovu potencijalnu zabrinutost”, napisali su dr Haogao Gu, dr Leo Poon i njihove kolege u studiji.

Broj slučajeva Covid-19 navodno su eksponencijalno porasli u delovima Južne Afrike u poslednjih mesec dana, najavljujući četvrti talas histerije. Desetine zemalja su otkrile Omicron infekcije do sada samo se još uvek ne zna kako, kojim tačno testom pošto precizan test ne postoji ni za COVID- 19 a ne za OMICRON.

U Singapuru su slučajevi “uglavnom pokazivali blage simptome, a do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od Omikrona”, saopštilo je u nedelju Ministarstvo zdravlja.

UČESTVUJTE U BORBI PROTIV CENZURE! PRVI VAŠ KORAK JE DA NAPUSTITE MEJNSTRIM MREŽE POPUT FACEBOOK-a! PRIDRUŽITE SE NAJBRŽE RASTUĆEM KANALU U REGIONU NA TELEGRAMU! NULTA TAČKA VAS ČEKA! 

NultaTačka/StraitTimes