Sve vesti Svet

SZO kaže da bi nova Covid varijanta XE pronađena u Velikoj Britaniji mogla biti najprenosivija varijanta do sada

SZO kaže da bi nova Covid varijanta XE pronađena u Velikoj Britaniji mogla biti najprenosivija varijanta do sada

Prema poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, nova varijanta Covid-19, rekombinantni soj BA.1 i BA.2 Omicron, pronađen je u Velikoj Britaniji.

Nova varijanta pod nazivom “XE” prvi put je otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu 19. januara, a od tada je prijavljeno preko 600 slučajeva.

„Rekombinantni soj XE je prvi put otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu 19. januara i od tada je prijavljeno i potvrđeno preko 600 slučajeva“, saopštila je SZO u svom nedeljnom epidemiološkom ažuriranju prošlog meseca.

„Rane procene ukazuju na prednost u stopi rasta u zajednici od ~10% u poređenju sa BA.2, ali ovaj nalaz zahteva dalju potvrdu“, saopštila je SZO.

„XE pripada varijanti Omicron dok se ne prijave značajne razlike u karakteristikama prenosa i bolesti, uključujući težinu bolesti. SZO nastavlja da pomno prati i procenjuje rizik za javno zdravlje koji je povezan sa rekombinantnim varijantama, zajedno sa drugim varijantama SARS-CoV-2, i obezbeđivaće ažurirane informacije čim budu dostupni dodatni dokazi“, nastavila je SZO.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva navela je da nadgledaju XE zajedno sa druge dve varijante Covid-19, XD i XF.

Postoje zapravo tri nove varijante koje su dobile imena. Prema nedavno objavljenom izveštaju Agencije za zdravstvene usluge Ujedinjenog Kraljevstva, ove dve koje se zovu XD i XF su kombinacije Delta i BA.1, ili takozvanih “Deltakron” sojeva, o kojima se priča mesecima, ali nije bilo značajnih prodora u bilo koju zemlju.

XD je prisutan u nekoliko evropskih zemalja, ali nije otkriven u Velikoj Britaniji, navodi se u izveštaju. XF je izazvao mali klaster u Velikoj Britaniji, ali tamo nije otkriven od 15. februara. Čini se da je varijanta koja izaziva veću zabrinutost ona koja se zove XE.

Kao i druga dva nova soja, XE je rekombinantni soj, što znači da se sastoji od dve ranije različite varijante. Ali to nije mešavina Deltacrona. XE se zapravo sastoji od originalnog Omikrona (BA.1) i novijeg Omikrona (BA.2) koji je preovladao u SAD.

Prošlonedeljni brifing Agencije za zdravstvene usluge Ujedinjenog Kraljevstva potkrepljuje neke od tvrdnji SZO-ovog izveštaja i poziva na oprez u pogledu brzih zaključaka. Jedna razlika između ova dva dokumenta je u tome što se čini da su podaci i analiza SZO-a noviji.

Sa brifinga UK HSA:

XE pokazuje dokaze o prenošenju u zajednici unutar Engleske, iako je trenutno manje >1% od ukupno sekvenciranih slučajeva. Rane stope rasta za XE nisu se značajno razlikovale od BA.2, ali koristeći najnovije podatke do 16. marta 2022, XE ima stopu rasta od 9,8% iznad one za BA.2. Pošto ova procena nije ostala dosledna pošto su dodavani novi podaci, ona se još ne može tumačiti kao procena prednosti rasta za rekombinanti soj. Brojevi su bili premali da bi se rekombinant XE mogao analizirati po regionima.

Da budemo jasni, XE čini samo mali deo slučajeva širom sveta. To se može promeniti, s obzirom na to da se smatra da je XE oko 10% prenosiviji od već veoma prenosivog BA.2. To znači da bi mogao biti otprilike 43% prenosiviji od originalnog Omikrona koji se raširio po svetu prošle zime.

TAJNI NAPAD SZO-a! Ovo je novi plan iz senke- Imamo još samo GODINU DANA

Nulta Tačka/TheGatewayPundit