Sve vesti Svet

Tviter vraća cenzuru kao pred izbore u Americi 2020

Tviter vraća cenzuru kao pred izbore u Americi 2020

Tviter je u četvrtak objavio da će ponovo aktivirati primenu pravila koja su prvi put uvedena uoči američkih predsedničkih izbora 2020. godine, što je izazvalo burnu reakciju republikanskih pristalica.

Bivši Trampov pomoćnik Džejson Miler, koji je osnovao rivalsku kompaniju za društvene medije Gettr, osudio je vest kao „pokušaj liberalnih rukovodilaca Tvitera da kontrolišu ishod izbora i demokratski proces“, nazivajući ih „ponavljanjem njihovog mešanja u izbore 2020.”

Gigant društvenih medija iz Silicijumske doline rekao je da će označiti “dezinformacije” i sprečiti njihovo deljenje, da će promovisati “ugledne vesti” i “opovrgnuti” sve “obmanjujuće narative” o rezultatima izbora. Taj potez dolazi otprilike tri meseca pre sednice američkog Kongresa.

„Politika građanskog integriteta“ primenjuje se na sve izbore širom sveta, objasnio je Tviter u nepotpisanom postu na blogu, dodajući da ima za cilj da se suprotstavi „obmanjujućim tvrdnjama koje imaju za cilj da naruše poverenje javnosti u izbore – uključujući lažne informacije o ishodu“.

Poseban tab za pretragu će sadržati „nacionalne vesti na engleskom i španskom od strane renomiranih agencija“ koje nudi Tviter, vesti i resurse koji su prilagođeni određenim američkim državama, i saopštenja javnog servisa „obrazovanje birača“ kreirana korišćenjem informacija nestranačke vlade i glasačkih organizacija”.

Niko ne može da ga smisli- Entoni Fauči izviždan na otvaranju utakmice (VIDEO)

Tviter će takođe „deliti uputstva sa informacijama o tome kako i gde glasati, direktno u vremenske okvire ljudi“, rekla je kompanija, i vraćaće „pretpomene“ kako bi „preskočio obmanjujućim narativima… i da bi se proaktivno bavio temama koje bi mogle biti predmet dezinformacija.”

Postovi označeni kao „lažni ili obmanjujući“ biće označeni tako da se ne mogu lajkovati ili deliti. Tviter je ukazao na „obećavajuće rezultate“ takve strategije kada su je testirali prošle godine, napominjući da je 17% više ljudi kliknulo na obaveštenja, dok su označeni postovi zabeležili pad od 13% u odgovorima, 10% u retvitovima i 15% u lajkovima.

Kompanija je rekla da to čini zato što „Tviter igra ključnu ulogu u osnaživanju demokratskih razgovora, omogućavanju smislene političke debate i pružanju informacija o građanskom učešću – ne samo u SAD, već i širom sveta“.

„Prebunking“ je izraz koji je Tviterov šef za integritet sajta Joel Rot koristio u oktobru 2020. da opiše preventivno razotkrivanje „uobičajenih obmanjujućih tvrdnji“ o predstojećim predsedničkim izborima, kao što su bilo kakve žalbe na glasanje putem pošte. Ova praksa je odigrala veliku ulogu u onome što je časopis Tajm kasnije opisao kao pokušaj „dobro finansirane zavere moćnih ljudi“ da „učvrsti“ izbore 2020.

Tviter je prvobitno uveo pravila samo nedelju dana pre predsedničkih izbora 2020. i manje od dve nedelje nakon što je zaključao nalog Njujork posta i blokirao deljenje njihove priče o laptopu Hantera Bajdena. Demokrate su osudile priču kao „rusku dezinformaciju“, ali je laptop i njegov sadržaj na kraju dokazan kao autentičan – nakon inauguracije Džoa Bajdena i Tviterove zabrane predsednika Donalda Trampa dok je još bio na funkciji.

Nulta Tačka/RT