Sve vesti Svet

U Engleskoj se očekuje još veći rast smrtnih slučajeva uzrokovanih nepravilnim radom srca i COVID nema ništa s tim

U Engleskoj se očekuje još veći rast smrtnih slučajeva uzrokovanih nepravilnim radom srca i COVID nema ništa s tim

Smrtni slučajevi usled nepravilnog otkucaja srca u Engleskoj verovatno će biti jedan od razloga zbog kojih ove godine umire više ljudi nego inače, sa brojem koji je do sada znatno iznad proseka i to verovali ili ne nema veze sa COVID-om kako vole neki “stručnjaci” da naglase već sa nečim sasvim drugim.

Možda vakcina?

Broj smrtnih slučajeva registrovanih u Engleskoj i Velsu zbog srčanih aritmija bio je veći nego obično tokom većeg dela prve polovine 2022. godine, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS).

Smrtni slučajevi u ovoj kategoriji imali su drugu najveću stopu viška mortaliteta u martu i aprilu, u odnosu na onu u februaru i u januaru.

ŠEKLER po pitanju korone “vidi svetlo na kraju tunela”

Višak smrti, ili dodatni smrtni slučaj, je broj smrtnih slučajeva koji su iznad dugoročnog proseka za određenu nedelju ili mesec u godini.

Bilo je 234 viška smrtnih slučajeva zbog nepravilnog otkucaja srca registrovanih u martu i 138 u aprilu.

U oba meseca ovo je bio drugi najveći broj viška smrtnih slučajeva po uzroku, iza samo onih zbog „loše definisanih stanja“, definicija koja se često koristi da pokrije simptome kao što su starost i slabost.

Ukupan broj smrtnih slučajeva usled nepravilnog rada srca bio je 37,1% iznad proseka u martu i 23,1% u aprilu, što je nagli skok sa 13,7% u januaru i 9,2% u februaru.

Procenti su ostali visoki u maju i junu (39,0% i 17,9%), ali je broj viška umrlih za ovu kategoriju rangiran niže, na petom i osmom mestu.

Drugi vodeći uzroci koji su doprineli višku smrtnih slučajeva ove godine uključuju ishemijske bolesti srca, dijabetes, demenciju i Alchajmerovu bolest.

U Engleskoj i Velsu u prvoj polovini 2022. registrovano je ukupno 3.848 smrtnih slučajeva.

Sara Kol, šefica analize mortaliteta ONS-a, rekla je da je ta cifra „podstaknuta većim brojem smrtnih slučajeva od očekivanog od marta, što bi moglo biti uzrokovano kombinacijom faktora.

„U martu, aprilu i maju videli smo porast smrtnih slučajeva zbog srčanih aritmija, uglavnom među onima starijim od 80 godina.

Estonija otpočinje novi “trend”! Kreće konfiskovanje oružja ruskom stanovništvu u toj zemlji

Takođe je moguće da je došlo do nekog „pomeranja mortaliteta“, sa brojem smrtnih slučajeva koji je sada veći od proseka zbog ispodprosečnih smrtnih slučajeva ranije tokom godine.

„Višak smrtnih slučajeva varira tokom vremena i kada se posmatraju pojedinačni meseci 2022. godine, broj smrtnih slučajeva bio je ispod očekivanog nivoa u januaru i februaru“, dodala je ona.

Ukupni smrtni slučajevi registrovani u Engleskoj i Velsu bili su 10,3% ispod proseka u januaru i 7,3% ispod u februaru, ali su bili iznad proseka svakog meseca od marta do juna.

U maju i junu zabeležen je posebno visok nivo viška mortaliteta, sa smrtnim slučajevima 15,4% i 8,6% iznad proseka.
Kovid je samo delimično odgovoran za dodatne smrtne slučajeve poslednjih meseci, saopštio je ONS.

Od 6.473 viška smrtnih slučajeva u maju, više od tri četvrtine (4.897 ili 76%) nije uzrokovano koronavirusom.

Procenat je bio još veći u junu, sa 82% koji nije povezan sa kovidom (2.900 od 3.516).

NultaTačka/SkyNews