Sve vesti Tehnologija

UPOZORENJE AMERIČKIH AVIO KOMPANIJA: ZBOG 5G-a PRETE HAOS I KATASTROFALNA KRIZA

UPOZORENJE AMERIČKIH AVIO KOMPANIJA: ZBOG 5G-a PRETE HAOS I KATASTROFALNA KRIZA

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada bi kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti „katastrofalna” kriza za manje od 36 sati, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove „haos“ na letovima u SAD i da bi „desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu“.

„Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena“, napisali su izvršni direktori Amerikan Erlajnsa, Delta Erlajnsa, Junajted Erlajnsa, Sautvest Erlajnsa i drugih kompanija u pismu koje prenosi Rojters.

IZRAELSKA STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA SPREČI OMIKRON

„To znači da bi u danu poput jučerašnjeg više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmeravanju ili kašnjenju letova“, upozorava se u pismu.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

Avio-kompanije su kasno u ponedeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove za SAD koji su prema rasporedu letenja planirani za sredu.

U pismu, koje su takođe potpisali UPS Erlajns, Aljaska Er, Atlas Er, DžetBlu Ervejz i FedEks Ekspres, naglašava se da je neophodna hitna akcija jer će „iskreno govoreći, nacionalna trgovina stati”.

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajanu Dizu, ministru za transport Pitu Butidžidžu, upravniku FAA Stivu Diksonu i predsednici Federalne komisije za komunikacije (FČ) Džesiki Rozenvorsel.

Avijacija za Ameriku, grupa koja je organizovala potpisivanje pisma, odbila je komentar, a iz FAA su saopštili da će „nastaviti da obezbeđuju sigurnost putovanja pošto kompanije za bežični internet uvode 5G mrežu”.

Iz FAA su poručili da nastavljaju da rade sa avio-industrijom i kompanijama za bežični internet u nastojanju da se ograniče kašnjenja i otkazivanja letova zbog 5G.

Druge vladine agencije se nisu oglasile povodom pisma avio-prevoznika, preneo je Tanjug.