Sve vesti Svet

Brazilska demokratija pod pretnjom: Vrhovni sud blokirao naloge Predsednika Bolsonara na društvenim mrežama

Brazilska demokratija pod pretnjom: Vrhovni sud blokirao naloge Predsednika Bolsonara na društvenim mrežama

U Brazilu, neke sudije imaju veoma ambiciozne političke ciljeve i u skladu sa tim donose odluke.

Trenutni predsedavajući Vrhovnog izbornog suda u zemlji je Aleksandar de Moraes. Izabran je za predsedavajućeg izbornog službenika u avgustu, na javnoj svečanosti sa 2.000 zvanica u sudskoj dvorani. Bio je član Brazilske socijaldemokratske partije pre nego što je 22. februara 2017. imenovan za sudiju državnog Federalnog vrhovnog suda.

Pre nego što je nominovan u najviši državni sud, kako je izvestio francuski dnevnik Le Mond, bio je u centru kontroverze kada je dnevnik Estadao objavio istragu koja pokazuje da je intervenisao kao advokat u najmanje 123 pravna slučaja da bi branio korporaciju za koju neki tvrde da je osumnjičena da je povezana sa glavnom brazilskom grupom za trgovinu drogom, Prvom komandom glavnog grada.

Moraes, koji je sada najviši državni izborni službenik u Brazilu i odgovoran za nadgledanje predsedničkih izbora, doneo je brojne „monokratske odluke“ protiv „dezinformacija“, pored toga što je poslao neke od prijatelja i pristalica predsednika Žara Bolsonara u zatvor, konfiskovajući njihove elektronske uređaje i zamrzavajući njihove bankovne račune.

Na primer, 18. marta, Moraes je naredio suspenziju aplikacije za razmenu poruka Telegram širom zemlje. Presuda je usledila nakon što je Telegram ignorisao raniju naredbu o blokiranju naloga Alana dos Santosa, pristalice Bolsonara optuženog za širenje „dezinformacija“. On je prethodno u oktobru izdao nalog za hapšenje Santosa.

U svojoj presudi kojom se Telegram suspenduje širom zemlje, Moraes pominje da nije uklonio „obmanjujući“ sadržaj sa Bolsonarove Telegram stranice. Kako je objavljeno, ne samo da je naredio gašenje aplikacije za poruke širom zemlje, već je takođe naredio Apple-u i Guglu da uvedu „tehnološke prepreke“ da blokiraju Telegram na svojim operativnim sistemima i povuku ga iz svojih digitalnih prodavnica u Brazilu.

Mateo Salvini: Treba okončati energetske sankcije Rusiji jer smo na kolenima

Bolsonaro, koji traži reizbor u oktobru, oslanja se na Telegram da bi došao do svoje biračke baze. On ima više od milion pratilaca na platformi i to bi se moglo pokazati ključnim za njegovu izbornu kampanju.

„Autoritarne odluke“

Dana 19. marta, tokom popularnog televizijskog programa „Os Pingos nos Is“ iz Jovem Pama, novinar Augusto Nunes optužio je Moraesa da je počinio nekoliko nezakonitosti, uključujući zloupotrebu ovlašćenja i kršenje clausula petrea („kamene klauzule“) u brazilskom Ustavu koji slobodu izražavanja čini neotuđivim pravom građanina.

Nunes je takođe kritikovao ćutanje političara o Moraesovim „odlukama“, uključujući zabranu Telegrama širom zemlje.

„Vreme je da zahtevamo da senatorima i sudijama budu stavljene lisice na ruke zbog kukavičluka. A oni koje je imenovao predsednik Žair Bolsonaro moraju da objasne koliko će dugo trajati ova kukavička tišina koju su održavali suočeni sa arogancijom“, rekao je on.

Dana 27. maja 2020. godine, sudija Moraes, koji je postao najviši izborni službenik u zemlji, naredio je saveznoj policiji da pokrene operaciju koja istražuje biznismene, blogere i političare povezane sa Bolsonarom. U odluci kojom je odobrena operacija, odredio je i blokiranje svih njihovih naloga na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk, Tviter i Instagram. Prema njegovim rečima, monokratska odluka je neophodna za prekid „dezinformacija“ i „lažnih vesti“.

Istraga o „dezinformacijama“ koju je sproveo Moraes tiče se širenja informacija o transparentnosti elektronskih glasačkih mašina i kredibiliteta brazilske izborne komisije, koju zapravo vodi sam Moraes.

Filipe Martins, specijalni savetnik Predsedništva Republike za međunarodne poslove, prokomentarisao je da se „novinari, humoristi i obični građani koji se ponašaju spontano tretiraju kao banditi jer se usuđuju da iznose mišljenja koja ne voli establišment“.

Bolsonaro kaže da je demokratija sada pod ozbiljnim napadom u zemlji. On je optužio ove neizabrane sudije da se mešaju u politiku i pokušavaju da uvedu diktaturu pravosuđa.

„Brazil je na putu ka diktaturi. Ovako sada počinju diktature. Malo po malo gubiš slobodu, onda jednog dana pogledaš i potpuno si vezan“, rekao je za mrežu Jovem Pan.

Nakon što znamo sve ove izuzetne stvari, ko se ne bi složio? Demokratski sistem se očigledno podriva zamenom vladavine prava vladavinom sudija. U stvari, premisa da neizabrane sudije bolje znaju šta je najbolje za naciju je elitistička i potpuno nedemokratska.

Ironično je videti da sada najveća pretnja demokratiji u Brazilu ne dolazi od izabranih političara već od veoma anahrone pravosudne oligarhije.

MARIO ZNA UŽIVO- Pokušali su OVO da sakriju od VAS- Tehnokrate VS Tehnokrate sa AliEkspresa

Nulta Tačka/ZeroHedge