Sve vesti Svet

Finska smanjuje broj turističkih viza za Ruse

Finska smanjuje broj turističkih viza za Ruse

Finska je „osmislila“ mehanizam uz pomoć kojeg će smanjiti broj turističkih viza za ruske državljane. Danska takođe želi da smanji broj turističkih viza za Ruse.

Kako je rekao šef diplomatije Peka Havisto, dokumenta za turističku vizu treba primati samo ponedeljkom, a od utorka do petka dokumenta za radne, studentske vize i vize članovima porodica.

Prema njegovim rečima, ta mera će drastično usporiti izdavanje viza turistima. Mera je, uz to, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Kako piše danski dnevnik „Politiken“, vlada te zemlje bi htela da smanji broj turističkih viza za Ruse zbog situacije u Ukrajini.

Za prvih pet meseci ove godine Kopenhagen je izdao tri puta više šengenskih viza ruskim državljanina nego za celu 2021. godinu (141, a prošle godine 49), pokazuju podaci Imigracione službe, piše list “Berlingske”.

SZO želi da preimenuje majmunske boginje

To je zapanjilo ministra za pitanja integracija Kora Djubvada, koji je rekao da je neophodno na nivou EU naći zajedničko rešenje.

Podsetimo, premijer Estonije Kaja Kalas nedavno je pozvala da se obustavi izdavanje turističkih viza državljanima Rusije.

Njena izjava da je poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo, izazvala je burne reakcije u Moskvi.

Ranije je ministar inostranih poslova Estonije Urmas Rejnsalu predložio da se u sledeći paket sankcija protiv Rusije uključi zabrana izdavanja ulaznih viza u Evropsku uniju ruskim državljanima.

On je istakao da je Estonija obustavila izdavanje turističkih viza ruskim državljanima, ali da oni nastavljaju da pristižu u zemlju, koristeći vize dobijene u drugim državama Šengenske zone. Zbog toga, kako je naveo, potrebna su opšteevropska ograničenja.

Izdavanje šengenskih viza ograničile su i Češka, Letonija, Litvanija, Rumunija, Poljska, Holandija.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/Sputnik