Sve vesti Tehnologija

Peking optužio Vašington za sajber napade na vojno istraživački centar

Peking optužiio Vašington za sajber napade na vojno istraživački centar

Kina je optužila Agenciju za nacionalnu bezbednost SAD (NSA) da je sprovela niz sajber napada usmerenih na aeronautički i vojni istraživački politehnički univerzitet u gradu Sian u junu 2022.

Nacionalni centar za hitne slučajeve protiv kompjuterskih virusa (NCVERC) objavio je svoje nalaze prošle nedelje i optužio Kancelariju za operacije prilagođenog pristupa (TAO) pri Američkoj agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da je organizovala hiljade napada na entitete koji se nalaze u zemlji.

TAO američke NSA izveo je desetine hiljada zlonamernih sajber napada na kineske domaće mrežne mete, kontrolisao desetine hiljada mrežnih uređaja (mrežni serveri, internet terminali, mrežni prekidači, telefonske centrale, ruteri, zaštitni zidovi, itd.) i ukrao više od 140 GB podataka visoke vrednosti – rekao je NCVERC.

Nije samo Princ Endru isprozivan- Dva demonstranta izviždala Kralja Čarlsa III- “To nije moj kralj”

Agencija je dalje saopštila da je napad na politehnički univerzitet koristio ne manje od 40 različitih sajber oružja koje je dizajnirano da sifonira lozinke, konfiguraciju mrežne opreme, podatke za upravljanje mrežom i podatke o radu i održavanju.

TAO je koristio dva eksploatacije nultog dana za operativni sistem zasnovan na SunOS Unix-u da probije servere koji se koriste u obrazovnim institucijama i komercijalnim kompanijama da bi instalirao ono što je nazvao OPEN Trojan.
Kina navodi se da su napadi izvedeni preko mreže proksi servera hostovanih u Japanu, Južnoj Koreji, Švedskoj, Poljskoj i Ukrajini kako bi preneli uputstva kompromitovanim mašinama, a agencija napominje da je NSA koristila neimenovanu registratorsku kompaniju da anonimiziraju sledljive informacije kao što su relevantna imena domena, sertifikati i registranti.

Pored OPEN Trojanca, napadi su podrazumevali upotrebu malvera koji nazivaju „Fury Spray“, „Cunning heretics“, „Stoic Surgeon“ i „Acid Fox“ koji su sposobni za „tajnu i trajnu kontrolu“ i eksfiltriranje osetljivih informacija.

Ponašanje SAD predstavlja ozbiljnu opasnost po nacionalnu bezbednost Kine i bezbednost ličnih informacija građana – rekla je prošle nedelje portparolka Mao Ning.

Kao zemlja koja poseduje najmoćnije sajber tehnologije i mogućnosti, SAD treba odmah da prestanu da koriste svoju snagu kao prednost za krađu i napade na druge zemlje, odgovorno učestvuju u upravljanju globalnim sajber prostorom i igraju konstruktivnu ulogu u odbrani sajber bezbednosti.

De Santis: Odbacili smo “elitu”- Pogrešili su u svemu kao i u mRNA vakcinama

Ovo nije prvi put da Kina proziva SAD zbog operacija hakovanja obaveštajnih službi. U februaru, Pangu Lab je otkrio detalje o ranije nepoznatom backdoor-u pod nazivom Bvp47 za koji se tvrdi da ga je Equation Group koristila za napad na više od 287 entiteta širom sveta.

Zatim je u aprilu NCVERC takođe objavio tehničku analizu platforme za malver pod nazivom Hive za koju se kaže da je koristila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) za prilagođavanje i prilagođavanje zlonamernih programa različitim operativnim sistemima, postavljanje backdoor-a i postizanje daljinskog pristupa.

NultaTačka